Izvor: B92, 08.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost od referenduma o nezavisnosti

Beograd -- Dušan Proroković kaže da postoji opasnost da početkom sledeće godine kosovski Albanci raspišu referendum o nezavisnosti.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije upozorava da bi posledica referenduma, koji bi mogao biti raspisan u proleće, mogla biti narušavanje bezbednosti i Srba i ostalog nealbanskog stanovništva, ali i samog UNMIK-a.

"Plašim se da ukoliko se pretnje koje su poslednjih dana upućene iz albanskohg političkog establišmenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na KiM ostvare, čak ni UNMIK, niti KFOR, niti bilo koja medjunarodna organizacija na KiM neće moći da spreči".

Proroković zaključuje da bi Republika Srbija trebalo da se organizuje u sprečavanju eventualnih posledica tog refereduma tako što će pomagati Srbe na Kosovu i metohiji u mnogo većoj meri nego što je to do sada bio slučaj.

Očekivanje jače diplomatske inicijative

U ostalom delu vladajuće koalcije očekuju daleko jaču diplomatsku inicijativu u odnosu na reakciju Beograda kada je za premijera Kosova imenovan Ramuš Haradinaj: "Ne možemo da čekamo da se stvar dešava mimo naše volje. Potreban je konkretan i praktičan potez i to je inicijativa gospodina Labusa o međunarodnoj konferenciji", kaže Miloljub Albijanić, šef poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije

U stranci ministra spoljnih poslova, Vuka Draškovića, apeluju na Crnu Goru da svojim postupcima ne otežavaju plan za rešavanje budućeg statusa Kosova. "To je plan koji je izložen u svim centrima Evrope i sveta i naišao je na dobar prijem i zato je neodgovorno da naši partneri u državnoj zajednici na medjunarodnoj konferenciji opovrgnu tu izjavu i oslabe našu pregovaračku poziciju", kaže Vlajko Senić, portparol SPO-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.