Sreda, 08.12.2004.

18:08

Opasnost od referenduma o nezavisnosti

Dušan Proroković kaže da postoji opasnost da početkom sledeće godine kosovski Albanci raspišu referendum o nezavisnosti.

Izvor: B92

Default images

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije upozorava da bi posledica referenduma, koji bi mogao biti raspisan u proleće, mogla biti narušavanje bezbednosti i Srba i ostalog nealbanskog stanovništva, ali i samog UNMIK-a.

"Plašim se da ukoliko se pretnje koje su poslednjih dana upućene iz albanskohg političkog establišmenta na KiM ostvare, čak ni UNMIK, niti KFOR, niti bilo koja medjunarodna organizacija na KiM neće moći da spreči".

Proroković zaključuje da bi Republika Srbija trebalo da se organizuje u sprečavanju eventualnih posledica tog refereduma tako što će pomagati Srbe na Kosovu i metohiji u mnogo većoj meri nego što je to do sada bio slučaj.

Očekivanje jače diplomatske inicijative

U ostalom delu vladajuće koalcije očekuju daleko jaču diplomatsku inicijativu u odnosu na reakciju Beograda kada je za premijera Kosova imenovan Ramuš Haradinaj: "Ne možemo da čekamo da se stvar dešava mimo naše volje. Potreban je konkretan i praktičan potez i to je inicijativa gospodina Labusa o međunarodnoj konferenciji", kaže Miloljub Albijanić, šef poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije 

U stranci ministra spoljnih poslova, Vuka Draškovića, apeluju na Crnu Goru da svojim postupcima ne otežavaju plan za rešavanje budućeg statusa Kosova. "To je plan koji je izložen u svim centrima Evrope i sveta i naišao je na dobar prijem i zato je neodgovorno da naši partneri u državnoj zajednici na medjunarodnoj konferenciji opovrgnu tu izjavu i oslabe našu pregovaračku poziciju", kaže Vlajko Senić, portparol SPO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: