Ombudsman naredio Čipliću da primenjuje Zakon o nacionalnim savetima

Izvor: Blic, 07.Dec.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman naredio Čipliću da primenjuje Zakon o nacionalnim savetima

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je propuste u sprovođenju Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i inicirao unapređenje propisa o njihovom konstituisanju, saopšteno je iz njegovog kabineta. Nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice muftija Muamer Zukorlić kaže da je to potvrda da je ponašanje Ministarstva prema izborima i konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog veća bilo nezakonito.

Zaštitnik je utvrdio propuste Ministarstva za ljudska i manjinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prava koji su narušili samostalnost nacionalnih saveta kao predstavničkih tela nacionalnih manjina i pogodovali kršenju prava građana na zaštitu podataka o ličnosti u vezi sa upisom u posebne biračke spiskove nacionalnih manjina.

Muftija Muamer Zukorlić izjavio je da ohrabruju preporuke zaštitnika građana Ministarstvu da se otklone određene nepravilnosti u izboru i formiranju nacionalnih saveta i dodao da je čudno zašto se toliko čekalo”.

Ombudsman je saopštio da je ministru Svetozaru Čipliću preporučio da stavi van snage dokumenta koja su doneta bez izričitog ovlašćenja. Janković od Čiplića traži da van snage stavi poslovnike o radu konstitutivnih sednica nacionalnih saveta koje je, kako se navodi, doneo bez izričitog ovlašćenja u zakonu i da izmeni Uputstvo o upisu u poseban birački spisak nacionalnih manjina, čiju je primenu u praksi pratio niz zloupotreba.

Zatraženo je i da ga Čiplić o sprovodjenju preporuka obavesti u roku od 60 dana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ombudsman našao propuste kod Čiplića

Izvor: Mondo, 07.Dec.2010

Zaštitnik građana Saša Janković u vezi nacionalnih saveta ministru preporučio da stavi van snage neovlašćeno doneta dokumenta. Lider jedne od bošnjačkih struja, muftija Zukorlić, zadovoljan nalazom ombudsmana.

Nastavak na Mondo...

Ombudsman: Propusti kod Čiplića

Izvor: B92, 07.Dec.2010

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio propuste Ministarstva za ljudska i manjinska prava u sprovođenju Zakona o nacionalnim savetima...Ombudsman Janković je ministru Svetozaru Čipliću preporučio da stavi van snage dokumenta koja su doneta bez izričitog ovlašćenja...Janković...

Nastavak na B92...

Traži se rešenje za rad BNV

Izvor: B92, 08.Dec.2010, 01:15

Beograd -- Rešenje o radu Bošnjačkog nacionalnog veća još nije pronađeno. Sve tri izborne liste Bošnjaka tvrde da žele da se postigne dogovor o funkcionisanju tog tela...Međutim, u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici muftije Muamera Zukorlića kažu da neće pristati na raspisivanje novih izbora...Iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.