DŽUDŽEVIĆ: PREPORUKE OMBUDSMANA ČISTA POLITIZACIJA

Izvor: Kurir, 08.Dec.2010, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽUDŽEVIĆ: PREPORUKE OMBUDSMANA ČISTA POLITIZACIJA

BEOGRAD - Nosioci izbornih lista Bošnjačke kulturna zajednice (BKZ) i Bošnjačke liste (BL) na junskim izborima za nacionalni savet te manjinske zajednice muftija Muamer Zukorlić i Esad Džudžević nezadovoljni su time što su preporuke ombudsmana o tom pitanju objavljene tek sada, a Džudžević smatra da je reč o čistoj politizaciji.

"U pitanju je pokušaj politizacije i otežavanje postizanja bilo kakvog dogovora oko formiranja Bošnjačkog nacionalnnog veća (BNV) koji je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u toku", naveo je Džudžević.

Podsetimo, republički ombudsman Saša Janković saopštio je juče da su utvrđeni propusti Ministarstva za ljudska i manjinska prava u sprovođenju Zakona o nacionalnim savetima i ministru Svetozaru Čipliću preporučio da stavi van snage dokumenta koja su doneta bez izričitog ovlašćenja.

Džudžević je rekao da ostaje poziv Zukorliću i nosiocu izborne liste Bošnjački preporod (BP) Nazimu Nokiću da, bez bilo čijeg posredništva, sednu i da se "kao civilizovani ljudi dogovore".

Džudžević je, naime, ponovio da ima snažan utisak da nekom u vlasti i u međunarodnim institucijama “nije stalo da se Nacionalni savet Bošnjaka”, odnosno Bošnjačko nacionalno veće formira.

Džudžević, čija je lista osvojila 13 od 35 mandata, kaže da više ne očekuje da razgovori predstavnika sve tri bošnjačke liste budu nastavljeni u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kako je ranije bilo predviđeno.

On je rekao da ima usmenu informaciju iz tog ministarstva da se od nastavka razgovora odustalo nakon što je u nedelju u Novom Pazaru održan sastanak BNV-a, koje je formirala BKZ, uz pomoć dvojice većnika sa liste Bošnjačkog preporoda, a koje ministarstvo ne priznaje.

Džudžević kaže da se većnici BL u nedelju nisu odazvali Zukorlićevom pozivu na sastanak nepriznatog veća jer je reč o “nelegalnom skupu”.

On smatra da je dogovor sa Zukorlićem i Nokićem, koji predvodi listu blisku Rasimu Ljajiću, a koje ima pet većnika, ipak, bolje rešenje od raspisivanja novih izbora za BNV.

Nosioci sve tri bošnjačke izborne liste za nacionalni savet smatraju da je dogovor bolji od raspisivanja novih izbora, a prepreka je to što Zukorlić i Džudžević na taj dogovor pozivaju sa različitih startnih pozicija.

Dok Džudžević poziva na početne pregovore o konstituisanju Veća, Zukorlić većnike BL i, kako kaže, preostala tri većnika sa liste BP poziva da se uključe u rad već formiranog Veća.

BNV, koje resorno ministarstvo ne priznaje, formirala je Zukorlićeva BKZ koja je na izborima osvojila najviše - 17 mandata, uz pomoć dvojice većnika sa liste BP. Tu julsku sednicu, koju je sazvalo ministarstvo, bojkotovali su predstavnici BL i BP, koja istovremeno osporava validnost mandata te dvojice većnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.