Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojdanić ne može u rezidenciju

Beograd -- Ministarstvo odbrane neće dozvoliti haškom optuženiku Dragoljubu Ojdaniću da u četvrtak uđe u državnu rezidenciju.

Ministarstvo je navelo da Ojdanić u toj rezidenciji, za koju režije plaća Vojska, godinama bespravno živi. Porodica Ojdanić i dalje živi u zvaničnoj rezidenciji namenjenoj načelniku Generalštaba, iako u Beogradu poseduje više stotina kvadratnih metara stambenog prostora, a haškim optuženicima je takođe zabranjeno da borave u objektima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države.

Ministarstvo odbrane je pokrenulo sve zakonom predviđene postupke, kaže za B92 Igor Jovičić, generalni sekretar tog ministarstva.

On navodi je u najmanju ruku nekorektno od porodice Ojdanić da - pored svega što poseduje - već sedam godina bespravno živi u vili koju čuva Vojska, koja plaća i struju i vodu.

Ministar odbrane je zabranio ulazak u vojne objekte svim haškim optuženicima, što se odnosi i na Dragoljuba Ojdanića, koji ove nedelje dolazi u Srbiju na šest dana.

"Ne vidim da bi iz toga general Ojdanić mogao bilo šta neprijatno da doživi. On ima u vlasništvu vilu od 322 kvadrata na Dedinju i stan od 37 kvadrata na Košutnjaku, u kojima, pretpostavljam, nije neprijatno živeti. Postupićemo kao što bi svaka država postupila u takvim situacijama", kaže Jovičić.

Ojdanićev advokat Tomislav Višnjić kaže da je naredba ministra odbrane Dragana Šutanovca besmislena, naročito ako se ima u vidu da je Ojdanićeva porodica nameravala da se uskoro iseli.

"Ne mogu da kažem tačno kada, ali koliko čujem iz kontakta s njima, to će biti vrlo brzo. Da je to sve tako, oni ne bi mogli da budu sedam godina u tom stanu, ali pošto nije tako i pošto Ministarstvo odbrane ima svoju pravnu službu i zna koji su problemi bili u vezi s tim objektima, verovatno sada neko tu traži izgovor za svoje nečinjenje", kaže Višnjić.

Dodatan problem može da bude to što je Vlada Srbije dala garancije za privremeno puštanje Ojdanića, a on je kao adresu na kojoj će biti naveo baš državnu rezidenciju u koju ga neće pustiti.

Jovičić navodi da je to problem Ojdanićevog advokata, a Višnjić da je to stvar komunikacije Ministarstva odbrane i Vlade Srbije.

"Pretpostavljam da Ojdanić ima advokata i ne očekujem da vrhunski profesionalci mogu sebe dovesti u takvu situaciju da daju adrese optuženih, njihovih kuća i stanova u koje su oni bespravno useljeni", kaže Jovičić.

"U pitanju je odnos Vlade i Ministarstva odbrane, odnosno njihova koordinacija. Da li Ministarstvo uopšte zna šta radi Vlada Srbije i da li Vlada zna šta radi Ojdanić", pita Višnjić.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da naredba ne utiče na ostvarivanje zdravstvenog, penzionog i socijalnog osiguranja haških optuženika.

Ojdanić u zahtevu nije naveo adresu rezidencije

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i haški optuženik Dragoljub Ojdanić u zahtevu za privremeno puštanje na slobodu nije naveo vojnu rezidenciju kao adresu na kojoj će boraviti, saznaje agencija Beta.

Kako Beta saznaje, Ojdanić je u zahtevu naveo tri mesta na kojima će boraviti - u "porodičnoj kući u Beogradu", na adresi na kojoj živi njegova sestra i na adresi u Užicu, saznaje Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.