Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen dijalog o referendumu

Podgorica -- Prvi pregovori vlasti i opozicije Crne Gore o referendumu o nezavisnosti su odloženi.

Razgovori neće početi danas, kako je najavio premijer Crne Gore Milo Đukanović, već sledećeg ponedeljka. Skupština Crne Gore najpre, na sutrašnjoj vanrednoj sednici, mora da raspravlja o rezoluciji o zaštiti građana Crne Gore od zloupotrebe policije i Agencije za nacionalnu bezbednost u političke svrhe. Tu rezoluciju inicirala je opozicija, zbog prisustva šefa policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Veselina Veljovića u Izbornom štabu na izborima u Moljkovcu.

Taj gest opozicije mnogi tumače kao nastojanje da sva pitanja u vezi s referendumom i njegovo održavanje budu odloženi, iako je i izaslanik Evropske unije za referendum Miroslav Lajčak pre nekoliko dana rekao da odugovlačenje nije model za tako važno pitanje.

Ranko Kadić, lider opozicione Srpske narodne stranke, izjavio je da ni sednica Skupštine u vezi s referendumom, koju je predsednik Crne Gore Filip Vujanović zakazao za 7. februar, neće biti održana.

S druge strane, iz vladajuće Demokratske partije socijalista poručuju da opozicija ne treba da se pita kada će biti održana sednica Parlamenta u vezi s referendumom.

Server: EU nije nužno neutralna

Potpredsednik Instituta za mir Danijel Server kaže da Evropska unija nije obavezno neutralan medijator u pregovorima vlasti i opozicije o referendumu. Server je za podgoričku Republika objasnio da EU u vezi s referendumom ima svoje interese, ali da se Lajčak može postaviti kao nepristrastan na ličnoj osnovi. "Protivljenje u EU i dalje je veoma jako kada je reč o nezavisnosti Crne Gore, iako ne razumem kakva je razlika za Evropu u tome da li je li Crna Gora nezavisna ili ne, osim činjenice kako to utiče na Kosovo", rekao je Server, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.