Ponedeljak, 16.01.2006.

08:27

Odložen dijalog o referendumu

Prvi pregovori vlasti i opozicije Crne Gore o referendumu o nezavisnosti su odloženi.

Izvor: B92

Default images

Razgovori neće početi danas, kako je najavio premijer Crne Gore Milo Đukanović, već sledećeg ponedeljka. Skupština Crne Gore najpre, na sutrašnjoj vanrednoj sednici, mora da raspravlja o rezoluciji o zaštiti građana Crne Gore od zloupotrebe policije i Agencije za nacionalnu bezbednost u političke svrhe. Tu rezoluciju inicirala je opozicija, zbog prisustva šefa policije Veselina Veljovića u Izbornom štabu na izborima u Moljkovcu.

Taj gest opozicije mnogi tumače kao nastojanje da sva pitanja u vezi s referendumom i njegovo održavanje budu odloženi, iako je i izaslanik Evropske unije za referendum Miroslav Lajčak pre nekoliko dana rekao da odugovlačenje nije model za tako važno pitanje.

Ranko Kadić, lider opozicione Srpske narodne stranke, izjavio je da ni sednica Skupštine u vezi s referendumom, koju je predsednik Crne Gore Filip Vujanović zakazao za 7. februar, neće biti održana.

S druge strane, iz vladajuće Demokratske partije socijalista poručuju da opozicija ne treba da se pita kada će biti održana sednica Parlamenta u vezi s referendumom.

Server: EU nije nužno neutralna

Potpredsednik Instituta za mir Danijel Server kaže da Evropska unija nije obavezno neutralan medijator u pregovorima vlasti i opozicije o referendumu. Server je za podgoričku Republika objasnio da EU u vezi s referendumom ima svoje interese, ali da se Lajčak može postaviti kao nepristrastan na ličnoj osnovi. "Protivljenje u EU i dalje je veoma jako kada je reč o nezavisnosti Crne Gore, iako ne razumem kakva je razlika za Evropu u tome da li je li Crna Gora nezavisna ili ne, osim činjenice kako to utiče na Kosovo", rekao je Server, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: