Izvor: B92, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornost za objavljene spiskove

Priština -- Predstavnici međunarodnih misija na Kosovu zatražili su odgovornost za objavljivanje spiska imena stotinak Srba iz Lipljana.

Oni su naveli da odgovornost prištinskog lista "Infopres" za objavljivanje spiska Srba mobilisanih tokom ratnih dejstava na Kosovu 1998. i 1999. treba da utvrdi Medijski savet za štampu. "Infopres" je prošle nedelje u tri nastavka objavio imena Srba koje je tokom rata mobilisala vojska bivše SRJ. Srbi sa spiska predstavljeni su u dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao počinioci nasilja prema Albancima na Kosovu.

Portparolka UNMIK-a Mirjam Desables na konferenciji za novinare u Prištini odbila je da komentariše objavljivanje spiskova, navodeći da je Savet za štampu Kosova ovlašćen da reaguje u ovakvim slučajevima.

Portparol OEBS-a Sven Lindholm takođe nije želeo da iznese stav te organizacije o pisanju lista, koji je po nekim tvrdnjama na Kosovu, blizak lideru Demokratske partije Kosova Hašimu Tačiju.

Lindholm nije želeo da odgovori ni na pitanje da li nekoj osobi sa spiska preti opasnost da doživi sudbinu službenika OEBS-a, Srbina Petra Topovskog, ubijenog na Kosovu 1999, nakon što se njegovo ime našlo na spisku Srba, objavljenom u prištinskom dnevnom listu "Dita", koji je odlukom OEBS- potom ugašen.

"Ubistvo Topovskog je bio drugačiji slučaj jer 1999. nije bilo nikakve uredbe kojom bi se regulisalo pisanje medija", rekao je Lindholm i ponovio da je Savet za štampu regulatorno telo koje treba da se bavi takvim slučajevima.

Jedan od dva srpska predstavnika u Savetu, Živojin Rakočević, izjavio je Tanjugu da je najnoviji slučaj objavljivanja spiska sa imenima Srba u štampi "otvoren poziv na linč".

Rakočević je sa Predragom Radonjićem, urednikom "Glasa juga", uputio zahtev predsedavajućem Saveta Viljamu Houenu da hitno zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo o pisanju "Infopresa".

Rakočević je dodao da na svakoj sednici Saveta srpski predstavnici upozoravaju na jezik mržnje i na suštinsku potrebu da neko javno o tome progovori na Kosovu.

"Ako nema javne priče o jeziku mržnje, onda nema ni razloga za funkcionisanje institucija koje su ustanovili UNMIK i OEBS, a kojima je obaveza da sankcionišu medije na albanskom koji nanose štetu i ugrožavaju pojedince i etničke grupe", rekao je Rakočević.

On je kazao da je Houen za 11. jun zakazao sednicu Saveta povodom slučaja "Infopresa".

Neki od Srba sa spiska zatražili su pomoć srpskih članova Saveta, tvrdeći da više niko nije siguran šta može da doživi od čitalaca "Infopresa", kazao je Rakočević.

List "Infopres" ima mali tiraž, ali je u javnosti postao poznat po objavljivanju spiska Srba i takozvanih lojalnih Albanaca, koji su do 1999. poštovali zakone Srbije na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.