Odbor podržao pregovaračku poziciju Srbije za Poglavlje 27

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor podržao pregovaračku poziciju Srbije za Poglavlje 27

Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije dao je danas pozitivno mišljenje o Pregovaračkoj poziciji Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promene.

Na sednici kojoj je predsedavala Maja Gojković, predsednica Skupštine i Odbora za zaštitu životne sredine, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 veoma kompleksan dokument >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na čijoj izradi se radilo više od dve godine, a bilo je uključeno 28 institucija i oko 150 ljudi.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on rekao i da je u dva kruga neformalnih konsultacija, Evropska komisija izrazila veliko zadovoljstvo u vezi sa spremnošću Srbije za ovo poglavlje.

Naveo je i da osim teksta Pregovaračke pozicije, koja detaljno opisuje status i planove implementacije, pomenuti dokument sadrži i 14 strateških dokumenata.

Ministar je naveo da ulaganja u sektor voda i sektor otpada mogu dostići oko 7,5 milijardi evra, tako da je predviđeno da se takve investicije finansiraju iz fondova EU (64 odsto), državnog (18 odsto) i lokalnog (4 odsto) budžeta i fondova i zajmova (14).

Dodao je da su pregovaračka grupa i Ministarstvo zaštite životne sredine su u okviru Akcionog plana za razvoj administrativnih kapaciteta u oblasti životne sredine identifikovali potrebu zapošljavanja oko 1.450 radnika u svim institucijama na svim nivoima koje se bave životnom sredinom.

"Pregovaračka grupa i Ministarstvo zaštite životne sredine kako vodeća institucija pokazali su da imaju stratešku viziju u ovoj oblasti i da tačno znaju koji se koraci od Srbije očekuju kako bi se u narednom periodu poboljšalo stanje u životnoj sredini i u krajnjoj liniji ispunili zahtevi Evropske unije u ovom poglavlju", rekao je Trivan.

Dodao je da su priprema za pregovore i razvoj Pregovaračke pozicije neophodan deo procesa pridruživanja EU ali ne i krajnji cilj.

"Najvažnije je to što koristeći regulatorno iskustvo iz EU možemo bolje da upravljamo raznim ekološkim problemima ovde u Srbiji. EU je razvila niz alata za obezbeđivanje dobrog kvaliteta vazduha, čistih voda, visoku stopu reciklaže otpada i upravljanje industrijskim zagađenjem. Srbija se susreće sa problemom kvaliteta vazduha u Beogradu i drugim gradovima", rekao je minsitar.

On je rekao da u toj oblasti nema kratkoročnih rešenja i da se, da bi se promenila situacija, moraju unaprediti postojeći sistemi nadgledanja koji će omogućiti bolju procenu stanja i uticaja na kvalitet vazduha.

"Moramo težiti čistijem transportu, manje zagađujućim industrijama, korišćenju goriva visokog kvaliteta, promeni ponašanja i održivim sistemima grejanja domaćinstava", rekao je Trivan.

On je istakao da pristupanje EU pruža dobru priliku za Srbiju da poboljša standarde zaštite životne sredine koji su od suštinskog značaja za poboljšani kvalitet života građana Srbije.

"Aktivnosti koje imaju za cilj postizanje ekoloških standarda EU odražavaju ambiciju Srbije da životna sredina garantuje zdravlje, sigurnost i bolji kvalitet života njenih građana, jer zagađenje ima ozbiljne zdravstvene posledice. Sprovođenje EU regulative i Poglavlje 27 imaju za cilj da zaštite građane od ekoloških rizika po zdravlje“, zaključio je ministar Trivan.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Odbor za zaštitu životne sredine dao pozitivno mišljenje na Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27

Izvor: Danas, 13.Jan.2020

Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine dao je pozitivno mišljenje na Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.