Odata počast mladim žrtvama Tuzle

Izvor: B92, 26.Maj.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata počast mladim žrtvama Tuzle

Tuzla -- U Tuzli je sinoć odata počast mladim građanima Tuzle, koji su 25. maja 1995, ubijeni granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu.

Zajedno sa velikim brojem građana Tuzle i drugih gradova BiH, počast žrtvama tog zločina, odali su i članovi Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

Oko stotinu mladih ljudi, koji su sa Kalemegdana pošli na marš sećanja Beograd-Tuzla, juče je u popodnevnim časovima prošlo je ulicama Tuzle.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pre dolaska u Tuzlu, oni su prošli kroz mnoge gradove, noseći poruke kakve se retko mogu čuti na balkanskim prostorima u poslednjih 20 godina.

Programski direktor Inicijative iz Beograda Dragan Popović rekao je tom akcijom učesnici žele da simbolično poruče javnosti u Srbiji i BiH da tuzlanske žrtve ne smeju da budu zaboravljene.

Tačno u 20.45 Tuzlom su odjeknule sirene koje su podsetile na trenutak kada je sa položaja vojske Republike Srpske sa Ozrena ispaljena kobna granata. Ubijena je 71 osoba, a više od 120 ranjeno a njihova prosečna starost bila je 23 godine.

Mladi Beograđani su zajedno sa građanima Tuzle položili cveće na grobove žrtava.

Član predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da fascinira dostojanstvo s kojima se i porodica i cela Tuzla seća nastradalih.

"Nema tu mržnje, ružnih reči, već samo traženja pravde i odgovora na pitanje kako dalje. Možda Tuzla ima odgovor na to kako dalje", kaže Komšić.

Marš mladih Beograda je i u drugim gradovima BiH doživljen kao poruka da ljudski obziri nisu ugušeni, uprkos kampanji veličanja zločina i zločinaca koja traje već dve decenije, svesno tovareći njihov teret na cele narode u pokušaju relativizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.