Sreda, 26.05.2010.

08:53

Odata počast mladim žrtvama Tuzle

U Tuzli je sinoć odata počast mladim građanima Tuzle, koji su 25. maja 1995, ubijeni granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu.

Izvor: B92

Default images

Zajedno sa velikim brojem građana Tuzle i drugih gradova BiH, počast žrtvama tog zločina odali su i članovi Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

Oko stotinu mladih ljudi, koji su sa Kalemegdana pošli na marš sećanja Beograd-Tuzla, juče je u popodnevnim časovima prošlo ulicama Tuzle.

Pre dolaska u Tuzlu, oni su prošli kroz mnoge gradove, noseći poruke kakve se retko mogu čuti na balkanskim prostorima u poslednjih 20 godina.
Programski direktor Inicijative iz Beograda Dragan Popović rekao je da tom akcijom učesnici žele da simbolično poruče javnosti u Srbiji i BiH da tuzlanske žrtve ne smeju da budu zaboravljene.

Tačno u 20.45 Tuzlom su odjeknule sirene koje su podsetile na trenutak kada je sa položaja vojske Republike Srpske sa Ozrena ispaljena kobna granata. Ubijena je 71 osoba, a više od 120 ranjeno, a njihova prosečna starost bila je 23 godine.

Mladi Beograđani su zajedno sa građanima Tuzle položili cveće na grobove žrtava.

Član predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da fascinira dostojanstvo s kojima se i porodice i cela Tuzla sećaju nastradalih.

"Nema tu mržnje, ružnih reči, već samo traženja pravde i odgovora na pitanje kako dalje. Možda Tuzla ima odgovor na to kako dalje", kaže Komšić.

Marš mladih Beograda je i u drugim gradovima BiH doživljen kao poruka da ljudski obziri nisu ugušeni, uprkos kampanji veličanja zločina i zločinaca koja traje već dve decenije, svesno tovareći njihov teret na cele narode u pokušaju relativizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: