Obradović: Hrvatska nije predložila povlačenje tužbe

Izvor: Blic, 22.Feb.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Hrvatska nije predložila povlačenje tužbe

Koordinator pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Saša Obradović izjavio je večeras da hrvatski pravni zastupnik Andreja Metelko-Zgombić nije predložila povlačenje tužbe kojom Hrvatska pred MSP tereti Srbiju za genocid.

Govoreći o sastanku sa predstavnicima najvišeg suda UN, Obradović je u izjavi TV B92 naveo da je srpska strana bila "otvorena za sve opcije", ali da "zastupnica Hrvatske nije ni pomenula" povlačenje tužbe, koju je protiv Srbije podnela jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1999. godine pod optužbom da je odgovorna za navodni genocid nad Hrvatima u ratu 1991-95.

"Metelko-Zgombić nije iskoristila ni priliku da našu tužbu odmah napadne, već je zatražila 14 meseci za odgovor, ali joj je Međunarodni sud pravde u Hagu odobrio devet meseci", rekao je Obradović.

On je podsetio da je Srbija, u kontratužbi koju je podnela 31. decembra prošle godine, navela da Hrvatska i danas krši Konvenciju o sprečavanju zločina genocida, jer nije kaznila počinioce zločina nad Srbima tokom vojne operacije "Oluja".

Srbija je zatražila i kompenzaciju za žrtve genocida, povratak izbeglica, kao i da MSP Hrvatskoj zabrani da 5. avgust, dan kada je iz Krajine proterano više od 230.000 Srba, slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, rekao je Obradović.

Upitan da li zločin u Srebrenici Skupština Srbije posebnom rezolucijom treba da okvalifikuje kao genocid, Obradović je kazao da bi taj dokumet trebalo da potvrdi odluku MSP, ali je naglasio da Srbija ne bi snosila nikakve prvne posledice ukoliko bi upotrebila neki drugi termin.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska ne povlači tužbu protiv Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 22.Feb.2010

Koordinator pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Saša Obradović izjavio je da hrvatski pravni zastupnik Andreja Metelko-Zgombić nije predložila povlačenje tužbe kojom Hrvatska pred MSP tereti Srbiju za genocid...Govoreći o sastanku sa predstavnicima najvišeg suda UN, Obradović...

Nastavak na Vesti-online.com...

Obradović: Hrvatska nije predložila povlačenje tužbe

Izvor: SrbijaNet.rs, 22.Feb.2010

Koordinator pravnog tima Srbije pred Medjunarodnim sudom pravde (MSP) Saša Obradović izjavio je večeras da hrvatski pravni zastupnik Andreja Metelko-Zgombić nije predložila povlačenje tužbe kojom Hrvatska pred MSP tereti Srbiju za genocid.  Govoreći o sastanku sa predstavnicima najvišeg...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Obradović: Hrvatska nije predložila povlačenje tužbe

Izvor: TimockeVesti.net, 22.Feb.2010

Koordinator pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Saša Obradović izjavio je večeras da hrvatski pravni zastupnik Andreja Metelko-Zgombić nije predložila povlačenje tužbe kojom Hrvatska pred MSP tereti Srbiju za genocid.....Procitajte ceo tekst na izvornoj stranici . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.