Hrvatska zasad ne povlači tužbu

Izvor: B92, 22.Feb.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska zasad ne povlači tužbu

Beograd -- Hrvatska nije predložila povlačenje tužbe kojom pred Međunarodnim sudom pravde tereti Srbiju za genocid, kaže glavni pravni zastupnik Srbije Saša Obradović.

Govoreći o sastanku sa predstavnicima najvišeg suda UN-a, glavni pravni zastupnik Srbije pred MSP-om, rekao je u vestima B92 da je srpska strana bila "otvorena za sve opcije", ali da "zastupnica Hrvatske nije ni pomenula" povlačenje tužbe, koju je protiv Srbije podnela jula 1999. pod optužbom da je odgovorna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za navodni genocid nad Hrvatima u ratu 1991/95.

"Andrea Metelko-Zgombić nije iskoristila ni priliku da našu tužbu odmah napadne, već je zatražila 14 meseci za odgovor, ali joj je Međunarodni sud pravde u Hagu odobrio devet meseci", rekao je Obradović.

On je podsetio da je Srbija, u kontratužbi koju je podnela 31. decembra prošle godine, navela da Hrvatska i danas krši Konvenciju o sprečavanju zločina genocida, jer nije kaznila počinioce zločina nad Srbima tokom vojne operacije "Oluja".

"Srbija je zatražila i kompenzaciju za žrtve genocida, povratak izbeglica, kao i da MSP Hrvatskoj zabrani da 5. avgust, dan kada je iz Krajine proterano više od 230.000 Srba, slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti", rekao je Obradović.

Komentarišući spekulacije u vezi sa najavljenom deklaracijom o Srebrenici, koju bi trebalo da usvoji parlament Srbije, Obradović, koji je zastupao Srbiju i u sporu po tuzbi Bosne za genocid, kaže da nisu tačne ocene da bi eventualna konstatacija da je u Srebrenici izvršen genocid, mogla da ugrozi pravnu poziciju srbije u odnosu na taj zločin.

"Međunarodni sud pravde doneo je presudu u tom slučaju", podseća Obradović.

Obradović podseća da je Međunarodni sud pravde u presudi konstatovao da Srbija nije izvršila genocid u Srebrenici ali da je prekrsila Konvenciju o genocidu jer nije sprečila genocid i nije kaznila počinioce tog zločina.

Gostovanje Saše Obradovića u vestima B92 možete pogledati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.