Izvor: B92, 13.Nov.2009, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova žalbenog postupka?

Hag -- Branioci Veselina Šljivančanina zatražili su od Haškog tribunala obnovu žalbenog postupka, tvrdeći da je pravosnažna presuda bila "nepravična".

Presuda kojom je Šljivančanin osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina u Vukovaru je, tvrde branioci, nepravična zato što je žalbeno veće prekoračilo svoja ovlašćenja. Branioci Stefan Burgonj i Novak Lukić izjavili su, na konferenciji za novinare u Hagu, da "se ne sme dozvoliti da nepravda koja je rezultat ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presude opstane".

Odbrana tvrdi da je, donoseći pravosnažnu presudu, žalbeno veće tribunala prekoračilo svoja ovlašćenja kada je Šljivančanina proglasilo krivim za pomaganje ubistva 194 hrvatska zarobljenika zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 20. i 21. novembra 1991.

Žalbeno veće time je, prema oceni odbrane, "nezakonito" preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu 2007, kojom je Šljivančanin bio oslobođen krivice za ubijanje zarobljenika, a osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja njihovog mučenja.

Prema oceni branilaca, tom odlukom za koju nije imalo ovlašćenje, žalbeno veće Tribunala je Šljivančaninu uskratilo pravo da se žali na osuđujuću presudu za novo krivično delo, što je kršenje međunarodnog pakta o građanskim pravima.

To je, podsetio je advokat Burgonj, protiveći se presudi primetio i sudija Fausto Pokar , koji je naglasio da žalbeno veće može vratiti postupak prvostepenim sudijama, ali ne i osuditi optuženog za krivično delo za koje je bio oslobođen.

Pokarov stav delila je i sudija Andresija Vaz, ali je njih preglasalo troje drugih sudija, podsetio je branilac Burgonj.

Šljivančaninovi branioci istakli su i da će, ukoliko taj zahtev bude odbijen, zatražiti vanrednu reviziju presude, zbog novih dokaza koji tokom prvog suđenja nisu bili dostupni.

Branioci pokušavaju da obezbede i iskaz trećeg svedoka, koji bi mogao biti ključan, napomenuo je Burgonj.

U kritično vreme, major Šljivančanin je bio oficir za bezbednost Prve gardijske brigade JNA, čiji je komandant bio pukovnik Mile Mrkšić. Mrkšića je Tribunal pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog pomaganja ubistva i mučenja na Ovčari.

Branilac Burgonj je danas ponovio da je žalbeno veće Tribunala Šljivančaninovu kaznu povećalo za "više od tri puta", pogrešno ocenjujući da je Šljivančanin "morao" znati da je Mrkšić 20. novembra 1991. naredio povlačenje vojne policije JNA sa Ovčare, posle čega su zarobljenike preuzele i ubile lokalne paravojne snage.

O zahtevu odbrane za obnovu žalbenog postupka, odlučivaće isto apelaciono veće Tribunala koje mu je izreklo pravosnažnu presudu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbrana za obnovu žalbenog postupka Šljivančaninu

Izvor: RTS, 13.Nov.2009

Pravosnažna presuda Veselinu Šljivančaninu, nepravična jer je Žalbeno veće prekoračilo ovlašćenja, tvrde branioci. Odbrana zatražila obnovu žalbenog postupka. Ukoliko zahtev bude odbijen, zatražiće vanrednu reviziju presude, zbog pojavljivanja novih dokaza...Branioci Veselina Šljivančanina...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.