Izvor: Politika, 17.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obećanja ženama

Stranke tvrde da će 30 odsto mesta dati ženama u parlamentu i vladi koliko ih je bilo na izbornim listama

Većina stranaka je na svoje izborne liste za republičke, pokrajinske i lokalne izbore stavila zakonom obavezujući minimum od 30 odsto žena, što po evropskim standardima omogućava minimalno učešće žena u političkom životu. To ipak ne znači da će se posle izbora u parlamentu i drugim institucijama naći trećina žena, jer za to ne postoji zakonska obaveza. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prethodnom sazivu parlamenta bilo je 20,4 odsto žena, a u vladi samo 15 odsto. U finskoj vladi, recimo, 60 odsto su ministarke, u Španiji i Norveškoj po 53 odsto, dok je u švedskoj vladi 45 odsto žena.

U novoj španskoj vladi za ministarku odbrane imenovana je Karme Šakon, u sedmom mesecu trudnoće, dok je u Srbiji žena smenjena sa mesta predsednice Skupštine opštine zbog porodiljskog odsustva, ali to nije samo zbog toga što kod nas još nisu usvojeni zakon o ravnopravnosti polova i Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i što Zakon o zabrani diskriminacije treba poboljšati. I kada bi postojali ti propisi oni ne bi preko noći mogli da promene tradicionalnu svest da su muškarci sposobniji da se bave državnim poslovima, odnosno da je ženi mesto pored šporeta i uz decu.

Žene u Srbiji čine većinu stanovništva (52 odsto po popisu iz 2002. godine), a njihovo učešće u političkom i društvenom životu je još uvek nedovoljno.

Centar modernih veština poslao je upitnik sa devet pitanja strankama koje su kandidovale liste za predstojeće izbore i uradio analizu političkih platformi partija u odnosu na položaj žena u Srbiji i njihovo političko učešće. Neke od stranaka koje su odgovorile na pitanja obećale su da će se držati ovih procenata i posle izbora, odnosno da će imati 30 odsto poslanica u svojim klubovima u skupštini i isto toliko i na ministarskim mestima u vladi.

U G17 plus kažu da će ih i sada biti kao i oba prethodna puta, a to je između 30 i 37 odsto. Ukoliko budu imali ministre u vladi biće zastupljene od 30 do 50 odsto. DS će, kako obećava, poštovati evropske standarde i imaće najmanje 30 odsto žena među poslanicima. Poštujući doprinos žena u političkom i društvenom napretku postaviće ih na najmanje 30 odsto ministarskih mesta u vladi.

Dragan Todorović, predsednik IO SRS-a, kaže da to nije lako obećati jer zavisi od više faktora. „Kada smo imali 23 poslanika nismo ovo mogli da ispoštujemo, a ako imamo 80 poslanika onda je to već moguće. Moramo voditi računa i o teritorijalnoj zastupljenosti. SRS ima žene na funkcijama i ne postoji problem da žene budu ravnopravno zastupljene, ali stranka mora da funkcioniše. Ne možete, na primer, da menjate predloge opštinskih odbora. Svi su morali da predlažu žene a kada ih nisu imali ubacivali smo ih. Ravnopravna zastupljenost žena je proces do koga se mora doći, ali za to je potrebno vreme.”

Andreja Mladenović, portparol DSS-a, kaže da će u njihovom poslaničkom klubu biti od 29 do 31 odsto žena. „Naš poslanički klub ima tu proporciju. U vladi je drugačije jer se ne gleda na pol ili uzrast već na kvalitet i stručnost. U ovoj koalicionoj vladi svi naši ministri su muškarci jer su za resore koje smo dobili (policija, vere, prosveta, energetika) bili bolji. Na gradskom nivou je drugačije, tu je pola–pola. Tu su se žene pokazale kao izuzetno stručne i kvalitetne. Na mestu državnih sekretara i direktora takođe ima žena.”

Mađarska koalicija kaže da će se truditi da to bude što veći procenat, najmanje jedna poslanica od pet mandata. Svakako će među svojim poslanicima imati bar jednu ženu. Podsećanja radi, u prethodnom sazivu imali su 33 odsto žena. Mađarska koalicija smatra da je vrlo rano pričati da li će imati žene na ministarskim mestima zato što su specifična mala manjinska koalicija.

U LDP-u kažu da u ovom trenutku ne mogu precizno da odgovore na ovo pitanje. „Žene su u LDP-u uvek bile na mestima odlučivanja i odgovornim funkcijama. Dva od četiri potpredsednika su žene, predsednica Političkog saveta je žena, jedina kandidatkinja za gradonačelnicu je iz LDP-a, pa će se to odnositi i na poslanički klub u narednom sazivu.”

Najviše žena na svojim listama imali su Romi za Roma – Miloš Paunović 43 odsto i isto toliko Savez bačkih Bunjevaca – Mirko Bajić. Ostali su se držali zakona, ali će se tek prilikom podele mandata videti koliko zaista računaju na žene. Centar modernih veština smatra da je „neophodno i uvođenje kvota pri imenovanju izabranih predstavnika građanki i građana Srbije, jer samo ravnopravnim učešćem svih članova našeg društva možemo ostvariti njegovu potpunu demokratizaciju”.

I posle ovih izbora biće lako da se proveri da li su političari održali reč.

Ivana Anojčić

[objavljeno: 18/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.