Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS zabrinut zbog "dubokih razlika" u EU oko Kosova

Predsedavajući OEBS-a, šef finske diplomatije Ilka Kanerva izrazio je danas zabrinutost zbog "dubokih razlika" među zemljama članicama u pogledu budućeg statusa Kosova i naglasio da nema nikakve sumnje da OEBS treba da ostane aktivan na Kosovu.



"Građanima Kosova, bili oni Albanci ili Srbi, kao i institucijama koje su u razvoju, naša pomoć je i dalje potrebna. Zato će OEBS nastaviti rad na terenu, u njihovu korist", rekao je finski ministar, predstavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prioritete finskog predsedavanja pred Stalnim savetom OEBS-a u Beču.

Kanerva je naglasio da će se Finska tokom predsedavanja usredsrediti pre svega na "sprečavanje konflikata i upravljanje krizama", ocenivši da je "OEBS forum za političke diskusije jednako kao i instrument za postizanje zajedničkih ciljeva".

"OEBS nam obezbeđuje posebnu vrstu snage, snagu saradnje", kaže Kanerva.

Finski diplomata je izrazio zabrinutost i zbog "opasnog zastoja" u pregovorima o Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i, ocenivši taj sporazum kao temelj evropske bezbednosti, pozvao na nastavak dijaloga. Kanerva je kazao da će se Finska tokom predsedavanja truditi da spreči nedozovljeno širenje malog i lakog naoružanja, kao i da razvija planove za unapređenje bezbednosti i upravljanja granicama.

Šef finske diplomatije je među prioritete predsedavanja uvrstio i borbu protiv netolerancije, diskirminacije, trgovine ljudima, posebno decom.

On se založio takođe i za nastavak aktivnosti OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i apelovao na vlade svih zemalja da sarađuju sa njom.

Kanerva je predložio i da se umesto postojeće "trojke" formira "kvintet OEBS" (bivši, sadašnji i tri buduća predsedavajuća) kako bi se efikasnije identifikovali zajednički prioriteti i bolje planirale zajedničke akcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.