Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Reforma bezbednosti uspešna, ali ima još mnogo da se uradi

Beograd -- Šef Misije OEBS-a u SCG Mauricio Masari izjavio je u petak uveče da je ta evropska organizacija zadovoljna dosadašnjim tokom reformi u oblasti policije, ukazujući da je to stalan proces i da ima mnogo stvari koje treba da budu uradjene. Masari je, na svečanosti dodele diploma polaznicima seminara "Reforma bezbednosnog sektora i policije", kazao da je potrebno stvoriti efikasnu i modernu policiju koja ima poverenje gradjana i koja radi po standardima priznatim u Evropskoj uniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njegovim rečima, da bi reforma bila potpuno uspešna, neophodno je razdvojiti političku i operativnu komponentu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, decentralizovati policiju i usvojiti zakone o policiji i ombudsmanu. Masari smatra da je potrebno i oformiti instituciju generalnog inspektora kako bi se obezbedila unutrašnja kontrola, poboljšati odnose sa medijima i reformu sprovoditi konstantno, bez čestog menjanja strategije.
Ambasador Velike Britanije Dejvid Govan kazao je da bi reforma policije pomogla SCG da se približi EU i dodao da je to od obostranog interesa, jer se organizovani kriminal i terorizam prenosi sa Balkana na zemlje unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.