Izvor: Blic, 06.Maj.2008, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Administrativni prelazi postaju granice Kosova

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) donela je uputstvo o terminologiji koju će pripadnici misije koristiti nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, a po kojima će se administrativni prelazi ubuduće nazivati graničnim prelazima.



Kako prenosi KIM radio iz Čaglavice u internom dokumentu OEBS navodi se da će se umesto dosadašnjeg termina severno Kosovo i severna Kosovska Mitrovica koristiti termini severni deo Kosova i severni deo Kosovske Mitrovice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Za Srbe iz centralne Srbije OEBS će koristiti termin Srbijanci, dok će Srbin sada biti naziv za pripadnika srpske etničke zajednice na Kosovu.

Kancelarije zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biće preimenovane u ambasade, a predsednici opština u kojima žive Srbi nazivaće se gradonačelnicima ili opštinskim liderima.

Umesto termina tranzicija, koji se odnosi na prenos ovlašćenja sa UNMIK-a na Vladu Kosova i Euleks, biće korišćen izraz rekonfiguracija.

OEBS navodi da će, umesto termina "jednostrano proglašena nezavisnost" biti korišćen termin "proglašenje nezavisnosti od strane Skupštine Kosova". Takođe se preporučuje izbegavanje prefiksa UNMIK ispred institucija kao što su UNMIK carina ili UNMIK železnica.

OEBS navodi da, sve dok novi kosovski ustav ne stupi na snagu, u upotrebi ostaje termin "ustavni okvir Kosova".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.