Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ustavu u ponedeljak?

Beograd -- Radno telo Odbora za ustavna pitanja Skupštine Srbije, koje treba da izradi nacrt novog ustava, nije se sastajalo više od osam meseci.

Ipak, posle novog pokretanja razgovora o ustavu, to telo trebalo bi da se sastane u ponedeljak. U radu će učestovati i predstavnici Demokratske stranke, koja od prošle godine ne učestuje u radu parlamenta, kao i predstavnici radikala.

Pred Odborom se nalazi predlog Vlade Srbije koji su kao svoj prihvatile četiri stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladajuće koalicije, sa alternativama SRS, kao i predlog koji je izradio tim stručnjaka predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je DS prihvatila kao svoj predlog. Očekuje se da će ključna pitanja oko kojih će se voditi rasprava biti status lokalnih samouprava i Vojvodine, zatim Kosovo, kao i način izbora i ovlašćenja sudskih organa.

Skupština Srbije ovlastila je pre dve godine Odbor za ustavna pitanja da izradi nacrt novog ustava, ali još nije postignuta saglasnost oko svih predloženih rešenja. Pred Odborom se nalazi predlog Vlade Srbije koji su kao svoj prihvatile četiri stranke vladajuće koalicije, sa alternativama SRS, kao i predlog koji je izradio tim stručnjaka predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je DS prihvatila kao svoj predlog.

Vladajuće stranke i DS predlažu direktan izbor predsednika Republike, dok radikali čvrsto ostaju pri stavu da se predsednik bira u parlamentu, većinom od 126 poslanika, s tim da bi za njegovu smenu bila potrebna dvotrećinska većina.

Predlog DS-a se bitno razlikuje od vladinog u karakteru države. Srbija je okarakterisana kao država svih njenih građanki i građana, zasnovana na neotuđivim ljudskim pravima.

Model vladajućih stranaka, sa kojim se slažu i radikali, je država srpskog naroda i građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi. Prema važećem ustavu koji je 1990. godine doneo režim Slobodana Miloševića, Srbija je demokratska država svih građana koji u njoj žive, zasnovana na slobodama i pravima čoveka i građanina, na vladavini prava i na socijalnoj pravdi.

Više od trećine teksta predloga Ustava DS-a, kao i predloga koji podržava vladajuća koalicija, posvećeno je zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Novost u oblasti ljudskih prava u tekstu Tadićevih eksperata je ograničavanje policijskog pritvora na 24 časa i uvođenje obaveze da se pritvorenoj osobi saopšti da ima pravo na advokata i pravo da ništa ne izjavljuje.

Među političkim partijama još nema saglasnosti ni o tome kako izmeniti sadašnji Ustav, budući da je njime predviđena veoma rigorozna procedura koja podrazumeva dvotrećinsku većinu u parlamentu i izjašnjavanje više od polovine birača na referendumu.

U javnosti se često navodi mogućnost da se novi ustav donese u parlametu, bez potvrde na referendumu, dok DS kao alternativu važećoj proceduri predlaže izbore za ustavotvornu skupštinu, koja bi imala zadatak da donese novi ustav.

Davanje veće uloge Ustavnog suda Srbije, ukidanje ustavnog definisanja pozitivne diskriminacije za manjine i Visokog saveta pravosuđa i pooštravanje uslova za izručenje državljanina Srbije, neke su od najvažnijih izmena koje su predložili radikali.

Predlogom vladajuće koalicije predviđa se pokrajinska autonomija i lokalna samouprava, ali se predlogom radikala propisuje da su izbori proporcionalni, sa pokrajinom, odnosno jedinicom lokalne samouprave kao jednom izbornom jedinicom.

Očekuje se da će ključna pitanja oko kojih će se voditi rasprava biti status lokalnih samouprava i pokrajina Vojvodine, Kosovo, kao i način izbora i ovlašćenja sudskih organa.

Stojković: Novi, moderan ustav

Ministar pravde Zoran Stojković ocenio je da Vlada Srbije u ovom trenutku mora da donese novi ustav, preuzme prava i obaveze SCG i zaštiti svoja prava na Kosovu. "Srbija sada ima najvažniji zadatak - da brine o svojim interesima i interesima svojih građana", istakao je Stojković za današnje "Večernje novosti", dodajući da se u roku od 45 dana mora formalno okončati proces preuzimanja i nasleđivanja svih prava i obaveza državne zajednice SCG.

Prema njegovim rečima, da bi se Srbija uredila kao država, na prvom mestu mora biti donet novi, moderan ustav koji će obezbediti čvrstinu i funcionisanje države.

Stojković je istakao da se mora ozbiljno pokušati da se donese ustav po redovnoj proceduri, iako neki zagovaraju raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu, što, prema njegovoj oceni, jeste lakši i legitiman, ali ne i legalan put donošenja ustava.

Komentarišući buduće odnose sa Crnom Gorom, on je naglasio da je interes Srbije da ima dobre odnose sa svim susedima, a pogotovu sa Crnom Gorom u kojoj se više od trećine građana izjasnilo da je srpske nacionalnosti.

Prema njegovim rečima, Vlada do sada nije raspravljala o personalnim rešenjima za rekonstrukciju Vladu, već će se o tome raspravljati kada se usvoje izmene Zakona o ministarstvima i vladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.