Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Kosovu i u Beogradu

Beograd -- Državni podsekretar SAD za politička pitanja Nikolas Berns je u Beogradu izjavio da SAD vide SCG kao najvažniji faktor na Balkanu.

U tom smislu, dodao je on, SAD žele da nastave dosadašnji dobar razvoj odnosa sa SCG u svim oblastima. Berns je kazao da će 2005. biti godina promena za Kosovo i da se očekuje da će u ponedeljak početi proces procena ispunjenosti standarda, kada svoju misiju započinje specijalni predstavnik UN-a Kai Eide. Podrška SAD-a Eideu od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnika beogradskih vlasti je ocenjena kao veoma važna.

Državni podsekretar SAD ponovio je da je posle šest godina od rata status kvo na Kosovu neodrživ. Berns je rekao i da u 2005. godini mora doći do promena, ali i da o tome neće odlučivati SAD, već Ujedinjene nacije: "Ambasador Kai Eide je tu od ponedeljka i njegov je zadatak sprovođenje jedne ozbiljne procene situacije na Kosovu. On će biti taj koji će odlučiti da li će razgovori o konačnom statusu početi kasnije tokom godine. Svakako postoji potreba za boljom decentralizacijom i zaštitom manjina na Kosovu".

Berns je rekao i da ukoliko bude procenjeno da razgovori o standardima treba da počnu, biće to uz učešće svih strana, kada će svi morati da budu spremni na kompromis.

Ovako iskazanu podršku SAD-a specijalnom izaslaniku Ujedinjenih nacija za Kosovo, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović ocenio je kao veoma važnu: "Mi smo potpuno spremni za saradnju sa Eideom, ali tražimo potpuno zaštitu Kaija Eidea od većine, od sile, od medijske kampanje vezane za nezavisnost Kosova i zaštitu od lobista koji se nalaze u raznoraznim medjuanrodnim strukturama".

Zapadu ne odgovara ovakvo stanje

Nenad Đurđević, predstavnik američke nevladine organizacije Projekat za etničke odnose u Srbiji kaže da obraćanje Bernsa pokazuje da je jasno da SAD žele da se pomere iz situacije statusa kvo, koja na neki način opstaje na Kosovu, i da započnu proces koji će voditi dijalogu i raspravi o statusu.

Djurdjević smatra i da će sličnu sadržinu imati i izveštaj Kai Aidea: "Svima je jasno da implementacija standarda daleko od toga da je idealna, a jednostavno čini se da ljudima koji odlučuju o Balkanu u Vašingtonu, a i u Kontakt grupi, jednostavno ne odgovara ovako stanje i ovo stanje je jednostavno neodrživo. Vi kad ste promenili politiku iz 'standardi pre statusa' u 'standardi i status' mislim trebalo je da bude jasno tada da standradi kao takvi više nisu uslov za razgovor o statusu".

Činjenica da je poseta Nikolasa Bernsa unapred najavljenja govori o tome da postoje ideje koje bi on trebalo da saopšti zvaničnom Beogradu, ocenio je za Kažiprst Radija B92 Nenad Đurđević, predstavnik američke nevladine organizacije Projekat za etničke odnose u Srbiji.

"Iz njegovog obraćanja je bilo jasno da SAD žele da se pomere iz situacije statusa kvo, koja na neki način opstaje na Kosovu, i da započnu proces koji će voditi dijalogu i raspravi o statusu. Oni žele da se pre svega vojno polako povuku sa ovih prostora, ali bi to učinile kada vide da je region na putu stabilnog razvoja, putu koji neće dovesti do novih vojnih sukoba", kaže on.

Ramsfeld: Za Kosovo naći političko rešenje

Američki ministar odbrane Donald Ramsfeld izjavio je u Briselu, da će SAD ostati na Kosovu sa saveznicima sve dok se ne nadje političko rešenje za status pokrajine.

"Svi se slažu da je važno naći političko rešenje, jer sadašnja situacija, uz vojne snage NATO na Kosovu nije najbolja", izjavio je novinarima Ramfseld, po završetku zasedanja ministara odbrane NATO.

On je time odgovorio na pitanje da li SAD požuruju rešavanje statusa Kosova zato što žele da odatle povuku trupe ili su Amerikanci spremni da i posle utvrdjivanja statusa, ostanu na Kosovu.

"Naš stav je da smo zajedno došli i da ćemo zajedno i otići. Svi se slažu da je političko rešenje važno. Mnogi smatraju, a to ja znam, da sadašnje rešenje, uz vojne snage na Kosovu, nije najbolje", naglasio je američki sekretar za odbranu.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je da će snažno prisustvo Kfora na Kosovu i dalje biti nužno u trenutku kada su UN pokrenule proces ocene sprovođenja standarda i eventualnog pokretanja razgovora o budućem statusu Kosova.

Ivanov: Još mnogo godina

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov izjavio je u Briselu da je politički rasplet na Kosovu bez sumnje još daleko i da će "za političko rešenje na Kosovu biti sigurno potrebno još mnogo godina".

Ivanov je, posle susreta sa ministrima odbrane NATO-a, naglasio da Rusija zahteva potpuno uvažavanje odredbi rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore. Ivanov je napomenuo da vlasti u Moskvi prate razvoj na Kosovu, iako su svojevremeno odatle povukle svoje trupe. Ruski ministar je dodao da i sad smatra da je to bio ispravan korak, zato što za opstanak ruskih trupa na Kosovu više nije bilo svrhe.

"SAD žele da odu"

Univerzitetski profesor i stručnjak za Balkan Bernd Fišer izjavio je da administracija SAD nije zainteresovana za duge pregovore oko Kosova i da nastoji da taj problem reši tako da može da se što pre povuče sa Balkana. Komentarišući Bernsovu turneju, Fišer je rekao da je poseta bliža monologu i diktatu nego dijalogu i u nekom smislu oličava stav administracije, koja u izvesnoj meri forsira jedno rešenje za Kosovo.

"Glavni pokretački motiv Vašingtona sadržan je u što skorijem povlačenju bar glavnine snaga SAD iz regiona i prestanak razloga za dalje ulaganje novca. Vašington najverovatnije nije još došao do konačne odluke o statusu Kosova, ali je definitivno zaključio da reintegracija u Srbiju i Crnu ne bi vodila ničemu", nastavio je Fišer. "Mislim da će Vlada Srbije na kraju biti primorana da pristane na neki stepen uslovne nezavisnosti Kosova. I da budem iskren, verujem da će za neke od političara u Srbiji to verovatno biti daleko prihvatljiviji scenario od pregovaranja", rekao je on, prenosi Beta.

Jesen Petersen sutra u Beogradu

Razgovora o budućnosti Kosova biće i sutra, kada u Beograd stiže šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen. On će razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, a portparol UNMIK-a Niradž Sing najavio je da će se Jesen Petersen sastati i sa ambasadorima zemalja-članica Kontakt-grupe.

Tema sastanaka biće prilike na Kosovu, u svetlu zaključaka sednice Saveta bezbednosti UN održane prošlog meseca, na kojoj je odlučeno da norveški diplomata Kai Eide počne da sagledava ostvarivanje standarda na Kosovu.

Jesen Petersen je prebacio vlastima u Beogradu da igraju dvostruku igru, pozivajući na dijalog o Kosovu i istovremeno sprečavajući ostvarivanje standarda. Jesen Petersen je Beogradu zamerio i što sprečava Srbe na Kosovu da učestvuju u radu institucija i Vladinim skupovima. "Beograd stalno kritikuje Kosovo što nema napretka u povratku srpskih izbeglica, ali vodeći političari istovremeno srpske enklave na Kosovu upoređuju s konc-logorima kojima fale samo gasne komore. Kad bih ja bio izbeglica i čuo nešto takvo, ni ja ne bih poželeo da se vratim na Kosovo", rekao je on za "Velt", prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.