Novi projekat EU za podizanje standarda građana Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 14:00

Novi projekat EU za podizanje standarda građana Srbije

Novi program Evropske unije za lokalni razvoj "EU PRO Plus", koji je danas predstavljen na onlajn skupu, još jedan je u nizu programa EU koji za cilj ima bolji životni standard i ukupan kvalitet života svakog građanina Srbije, gde god da živi i radi, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je, učestvujući na skupu, rekla da su dosadašnji programi pokazali da udruženim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snagama mogu da se sprovedu programi okrenuti boljem životnom standardu građana u svakom delu naše zemlje i navela da je to i jedna od važnih tema samog pristupnog procesa u okviru poglavlja 22 koje se tiče regionalne politike i pripreme za korišćenje strukturnih instrumenata EU.

Program EU PRO plus usmeren je na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, ekonomski rast i unapređenje socijalne infrastrukture i društvene kohezije u 99 lokalnih samouprava u dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

To je četvrti u nizu program fokusiran na održivi razvoj gradova i opština južne Srbije, a korisnici su 99 lokalnih samouprava, regionalne razvojne agencije, privatni sektor i civilno društvo, kao i svi građani tog regiona.

Budžet od 30 miliona evra obezbedila je EU preko instrumenta za pred-pristupnu pomoć - IPA za 2020. godinu, program vodi Ministarstvo za evropske integracije uz podršku drugih ministarstava Vlade Srbije, a sprovodi ga UNOPS.

Joksimovićeva je pozvala sve lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i preduzetnike da prate pozive za ovaj trogodišnji program i da se jave i da uz razumevanje načina na koji se projekti pripremaju pripreme dobre i konkurentne projekte i povuku što više raspoloživih sredstava.

"Srbija je pokazala do sada da ume odgovorno, transparentno i namenski da koristi fondove iz EU. Potrebno je jačanje kapaciteta posebno na lokalu gde implementacija započinje i u tom smislu smatram da smo kroz ove programe i da ćemo posebno kroz program EU PRO plus raditi na jačanju kapaciteta, ali i osnaživati mali biznis, preduzetnike, posebno ranjive kategorije - žene, mlade, da na najbolji način iskoriste sva dostupna sredstva i da sebi stvore u ovim vremenima održivu i sadašnjost i budućnost", kazala je Joksimović.

Ona očekuje da će i naredne tri godine sa EU dobro raditi kao i do sada i to u korist građana Srbije u bilo kom delu naše zemlje da žive.

Direktorka Kancelarije UN za projektne usluge UNOPS u Srbiji Mikela Telatin kazala je da taj program odražava viziju UNOPS-a, odnosno viziju održivog razvoja.

Navodi i da će se na ovaj način sprovoditi više projekata, kao i da će biti postignuti bolji rezultati.

"U sprovođenju programa oslanjaćemo se na ekspertizu koju je UNOPS stekao tokom poslednjih decenija u sprovođenju projekata lokalnog razvoja u Srbiji u pružanju podrške biznisima, njihovoj konkurentnosti i održivosti, izgradnji lokalne infrastrukture i jačanju društvene kohezije", kazala je Telatin.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici podsetio je da su tokom protekle decenije sprovedena tri uspešna programa koja su direktno podržala razvoj i konkurentnost gradova i opština na jugu Srbije.

Jedna takva zajednička inicijativa, kojom je u početku bilo predviđeno 25 opština na jugu Srbije prerasla je u inicijativu koja se sada sprovodi u 99 gradova i opština u istom regionu, kazao je Fabrici i dodao da će se kroz program EU PRO plus, kao i kroz njegove prethodnike, ulagati u infrastrukturu i doprinositi unapređenju opšteg ambijenta za poslovanje.

"EU i Vlada Srbije nastavljaju da podržavaju lokalni razvoj preko EU Pro plus programa i brojnih drugih programa koji doprinose održivom razvoju i rastu standarda građana Srbije", kazao je Fabrici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje novi program Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus

Izvor: JUGpress.com, 14.Apr.2021

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-PROKUPLJE..Novi program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus koji ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije zvanično je otpočeo danas...Ovaj program...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.