Nikolić: Nećemo dozvoliti incidente na mitingu

Izvor: Politika, 01.Feb.2011, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nećemo dozvoliti incidente na mitingu

Protestni skup 5. februara će osim policije obezbeđivati i 1.000 članova SNS-a

„Ni kiša neće pasti 5. februara, a kamoli neki sukob”, tvrdi Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne strane pred miting na, koji će kako kaže, doći oko 70.000 „građana koji žele promene”. Nikolić dodaje da je na sastanku sa direktorom policije Miloradom Veljovićem koji je u ime policije odredio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tim za saradnju sa više od 1.000 članova SNS-a koji će obezbeđivati miting ispred Doma Narodne skupštine. „Skoro da smo sve detalje dogovorili i oko prihvata učesnika iz unutrašnjosti Srbije, bezbednosti celog Beograda, svakog stakla, svakog građanina koji se bude zatekao, o tome kako ćemo da sprečimo svakoga ko bi hteo da taj miting pretvori u nešto drugo, u nešto što mi nismo zamislili”, kazao je Nikolić, posle sastanka sa šefom delegacije OEBS-a u Srbiji Dimitriosom Kipreosom, sa kojim je takođe razgovarao i o skupu zakazanom za subotu.

I potpredsednica Nove Srbije, strane koja takođe učestvuje u organizaciji skupa navela je juče da ne očekuje nikakve nemire na mitingu i da će sve provokacije i incidenti, ukoliko se dogode, „pasti na teret vlasti, odnosno policije”. Filipovska je bila prva koja je javno izrazila bojazan da bi na skupu moglo doći do nereda za koje bi onda bila optužena opozicija. Ona je istakla da će stranke koje organizuju skupove učiniti sve da „legitiman protest opozicije” protekne bez ikakvih incidenata, ali da im je u tome potrebna pomoć države.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, smatra da skup zakazan za 5. februar jeste visokorizičan skup, pre svega zato što se očekuje dolazak veoma velikog broja ljudi iz svih krajeva Srbije i to onih sa akumuliranim velikim nezadovoljstvom pa je zbog toga po njegovom mišljenju velika odgovornost na organizatorima.

„Oni moraju da preduzmu opsežne mere obezbeđenja, da to detaljno razrade sa svojim stranačkim aktivistima, jer moraju da kontrolišu i svoje pristalice i druge nezadovoljne građane koji dođu. Međutim, kao i uvek u takvim situacijama mogu se pojaviti neke grupe koje to mogu da upotrebe za neke svoje ciljeve, krađe, izazivanje tuča i slično, što smo već imali prilike da vidimo. I u tom delu samo država može da spreči nerede, jer organizatori skupa nemaju obaveštajno-bezbednosni sistem niti podatke o tim grupama koje ima država”, objašnjava Dragišić.

Na pitanje da li je opravdan strah organizatora da bi vlast mogla namerno da „pusti” da dođe do incidenata kako bi za to optužila organizatore, Dragišić odgovara da „ne veruje da je iko u vlasti toliko politički slep”. „Nisu više ovo devedesete i građani nisu politički naivni. Osim toga, predstavnike SNS-a i NS-a je neko dobro posavetovao da unapred upozore vlast da se boje nereda i time praktično odgovornost unapred prebace na državu”, dodaje Dragišić.

G. N.

---------------------------------------

Nikolić: Dva meseca za ispunjenje zahteva

Ukoliko Vlada Srbije u roku od dva meseca ne ispuni zahteve SNS, među kojima je najvažniji raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, naprednjaci će otpočeti proteste do ispunjenja tih zahteva, najavio je juče Tomislav Nikolić. „Ako dođe do sledećeg mitinga mi mislimo da pozovemo građane Srbije da se sa njega ne razilazimo, da sednemo i čekamo da vidimo da li će u vladi biti dobre pameti. Imaju dva meseca da donesu takvu pametnu i mudru odluku. Ako je oni ne donesu mi ćemo je doneti na taj način što ćemo mirnim protestom jednostavno da zaustavimo ceo Beograd”, rekao je Nikolić agenciji Tanjug.

----------------------------------

Trivan: Opozicija samo preti

„S obzirom na to da opozicija nema nikakvu političku ponudu, osim gomile pretnji i demagoških fraza, oni se trude da na nasilan način produkuju probleme i sukobe u državi, i to je veoma opasan put. Srećom, oni za to nemaju podršku građana, i to jasno pokazuje činjenica da nemaju većinu koja bi im bila potrebna za raspisivanje izbora i dolaska na vlast”, rekla je potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan Tanjugu.

Prema njenim rečima, u demokratskim društvima se na vlast dolazi političkom ponudom zbog koje bi građani poželeli da izađu na izbore i da podrže alternativnu političku opciju, a ne pritiscima, pretnjama, ugrožavanjem javnog reda i mira i prava građana.

objavljeno: 02.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.