Neprihvatljiva podela Kosova

Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neprihvatljiva podela Kosova"

Beč, Beograd, Ljubljana -- Vuk Jeremić kaže da je podela Kosova neprihvatljiva, kao i podela teritorije Srbije. Rojters: Među diplomatama se govori o podeli.

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer isključio je danas, posle razgovora s ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem, mogućnost početka misije Evropske unije na Kosovu bez prethodne odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o statusu.

Štajnmajer je izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sada treba sačekati nastavak konsultacija u SB UN i da, u slučaju da bude određeno vreme za nastavak pregovora, mora biti izvršen pritisak na obe strane da datu priliku iskoriste.

Jeremić je Kosovo nazvao "najvećim izazovom kada je reč o miru i stabilnosti u regionu". "Srbija najboljim rešenjem za Kosovo smatra ono koje bi bilo doneto u SB UN" i najavio da će Beograd ostati "konstruktivan i odgovoran akter" u tom procesu.

Na pitanje o mogućoj podeli Kosova, Jeremić je rekao da "nikakva podela Srbije ne bi dovela do stabilnosti u regionu".

Podelu je, načelno, kao rešenje za Kosovo isključio i Štajnmajer, rekavši da je "evropska istorija istorija sukoba, koja je dovela do toga da nema država s monoetničkom osnovom" i dodao da to "nije dobra perspektiva ni za zapadni Balkan".

Šef diplomatije Srbije je, posle jučerašnjih razgovora u Beču s ministarkom spoljnih poslova Austrije Ursulom Plasnik, rekao da je i stav međunarodne zajednice i Kontakt grupe da podela Kosova nije prihvatljiva.

"Srbija je spremna da nastavi pregovore i zaista je, uz ogradu s nekim linijama koje ne možemo da pređemo, spremna da bude fleksibilna i da razmatra sva rešenja, ali ne možemo da razgovaramo o podeli jer je odluka međunarodne zajednice da podela nije na stolu", kaže Jeremić za B92.

Rojters, međutim, prenosi da se među zapadnim diplomatama sve češće može čuti da je podela Kosova jedino rešenje. O tome piše i pariski Mond, koji navodi da bi to moglo da bude dobro rešenje i tačka na fikciji o multietničkom Kosovu.

S takvom ocenom saglasan je i Majkl Emerson, ekspert Instituta za političke studije iz Brisela, koji navodi da je ideja podele Kosova zamisliva, imajući u vidu ćorsokak u kom se pitanje statusa našlo i posle susreta predsednika SAD i Rusije.

Jeremić je za Blic izjavio da je Srbija spremna da prihvati nastavak čak i oročenih pregovora o statusu, ali samo ako ti pregovori budu suštinski i fer, bez prejudiciranja rešenja.

"Insistiraćemo na tome da Evropska unija glasno kaže da su novi pregovori potrebni i da u tom smislu preduzme lidersku poziciju", rekao je Jeremić, reagujući na poruku Brisela da će EU preuzeti odgovornost i doneti odluku o Kosovu, uz podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako Rusija bude uporna u svom stavu.

Status Kosova biće jedna od glavnih tema niza odvojenih poseta zvaničnika Beograda i Prištine evropskim prestonicama narednih dana.

Posle poseta Slovačkoj i Austriji, Vuk Jeremić će se danas u Berlinu sastati sa šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom, dok će predsednik Srbije Boris Tadić sutra razgovarati sa zvaničnicima u Briselu.

Jakšić: Podela mogući izlaz

Spoljnoplitički komentator Politike Boško Jakšić za B92 kaže da bi možda izlaz iz ćorsokaka mogao biti obnova ideje o podeli Kosova, inače duboko potisnuta pre nekoliko godina.

"Na strani te ideje uglavnom su pojedinci. Za sada nemamo nikakav zvaničan stav, niti Amerike, niti EU, niti Rusije, uključujući i stavove Beograda.

Međutim, pošto je međuvreme pokazalo da svi ovi posebni stavovi ne dolaze u obzir, a mogao bih da kažem da se osećaj javnosti ovde promenio, da ljudi sve više i otvorenije govore o tome. Dajte da podelimo Kosovo, dajte da se izvuče ono što je moguće.

To podrazumeva da je i albanska strana, koja je ohrabrena u svom maksimalizmu, znači nezavisnosti bilo koje vrste, nespremna na gubitak nečega što već smatraju da drži u sopstvenom džepu”, izjavio je Boško Jakšić.

Istovremeno, u Savetu bezbednsoti se nastavljaju pokušaji SAD da se napravi predlog rezolucije koji bi imao saglasnost ključnih članica tog tela. Tako se navodi da peta verzija teksta ne predviđa automatsko stupanje na snagu Ahtisarijevog plana. Boško Jakšić kaže da se sada čeka odgovor Moskve.

"Već na osnovu toga da se pomeraju, i da se ne uslovljava ništa vremenski, možemo da vidimo da su i jedna i druga strana spremne na kompromis. Odustajanje od oročenog bilo kog rešenja je u ovom slučaju kompromis koji dolazi sa Zapada. Prema tome, sledeći korak koji sada treba očekivati je kompromis koji će doći iz Moskve”, kaže Jakšić.

U međuvremenu, državnici Srbije koji obilaze evropske prestonice pokušavaju da dobiju što više pristalica za nastavak pregovora o budućem statusu. Beograd je spreman da prihvati nastavak pregovora čak i ako budu oročeni, ali da se u njima ne prejudicira konačno rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.