Nema više ljudskih prava? Britanija oslobađa vojsku odgovornosti

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2016, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više ljudskih prava? Britanija oslobađa vojsku odgovornosti

Britanska vlada će dozvoliti da njena vojska krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kako bi se povećalo samopouzdanje na bojnom polju i zaustavio "lov na veštice", jer ne žele više da se troše na "uznemiravanje" i "lažne" optužbe protiv oružanih snaga u Iraku i Avganistanu.

"To će pomoći da se zaštite naši vojnici od uznemiravanja i da se osigura da sa sigurnošću mogu da donesu teške odluke na bojnom polju", rekao je ministar odbrane Majkl Kimel u zajedničkom saopštenju sa premijerom Terezom Mej na stranačkoj konferenciji Konzervativne partije u Birmingemu u utorak.

"Postojeći pravni sistem, koji omogućava da žrtve navodnog zlostavljanja britanskih vojnika tuže pred sudom i da imaju pravo na naknadu od Velike Britanije je zlostavljanje na visokom nivou", tvrdi on, dodajući da je plaćanje štete i troškova koji se odnose na istraživanja teret na državnom budžetu.

Troškovi Velike Britanije i Ministarstva odbrane o istragama krivičnih dela protiv ljudskih prava od strane britanskih trupa u Iraku i kompenzacija žrtvama premašili su 100 miliona £ ($ 128 miliona) od 2004. godine.

"To je koštaolo poreske obveznike milione", rekao je Falon, upozoravajući da praksa podizanja tužbi protiv oružanih snaga može da ugrozi njihov rad, jer je "stvarni rizik u tome da će oružane snage prestati da rade svoj posao."

Mejova se takođe založila za predlog, rekavši da provođenjem novog pravila britanska vlada namerava da "stane na kraj fabrikovanim uznemiravanjem i tvrdnji protiv onih koji su služili u prethodnim sukobima" u odnosu na "neverovatan posao oružanih snaga" koji su uradile na prvoj liniji.

Odluka da li će se Velika Britanija pridržavati Evropske konvencije o ljudskim pravima ili ne u određenoj borbenoj situaciji donosiće se uzimajući u obzir specifične okolnosti svakog slučaja, prenosi Telegraf, pozivajući se na izvore iz vlade.

Vostok, RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izuzeće od Evropske konvencije za britanske vojnike

Izvor: EurActiv Srbija, 04.Okt.2016

Velika Britanija će zatražiti izuzeće od Evropske konvencije o ljudskim pravima za svoje vojnike tokom misija u inostranstvu, najavila je 4. oktobra premijerka Tereza Mej, rekavši da time želi da stane na put "industriji lažnih tužbi" protiv vojnika. Organizacije za zaštitu ljudskih prava, udruženje...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.