Nedimović sa poljoprivrednicima o zakupu parcela, subvencijama, gorivu...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović sa poljoprivrednicima o zakupu parcela, subvencijama, gorivu...

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, posetio je kikindska naselja Mokrin, Banatsko Veliko Selo i Rusko Selo.

Poljoprivrednici sa severa Banata ponovo su ukazali ministru na probleme prilikom izdavanja državne zemlje u zakup i na nisku otkupnu cenu tovnih junadi.

Takođe, ratari su istakli da bi trebalo raditi i na ukrupnjavanju parcela, kako bi se zalivni sistemi koristili punim kapacitetima.

"Najveći problem je što su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usitnjene parcele, tako da bi trebalo pronaći model kako bi se zemljište ukrupnilo. Ima nas dvadesetak koji koristimo zalivne sisteme, ali nismo u prilici da koristimo jer su nam parcele previše usitnjene", kaže Petar Latinović, poljoprivrednik iz Banatskog Velikog Sela.

"Državna zemlja u zakup je na godinu dana, pa poljoprivrednici nisu u mogućnosti da obrade zemlju kvalitetno, ali bar kada bi zakup bio na pet godina, bilo bi dobro", kaže Milan Dragić, poljoprivrednik iz Ruskog Sela.

"Mi smo izneli one probleme koje imaju svi zemljoradnici u Vojvodini. Bilo da se radi o životinjama, bilo o zemljištu. Ministar nam je izneo svoje predloge i šta treba da očekujemo, tako da ćemo videti kako stvari stoje", kaže Živica Terzić, poljoprivrednik iz Mokrina.

Kako bi pomoglo poljoprivrednicima, resorno ministarstvo trebalo bi do kraja godine da osnuje registar cena proizvoda, kako bi ratari unapred znali približne cene za narednu godinu i na taj način mogli da planiraju svoju proizvodnju.

"Pričali smo o državnoj zemlji. Od sledeće godine ratari će moći da iznajme zemlju od četiri do osam godina, a ono što ih muči jesu subvencije i dizel gorivo. Radimo na tome da uvedemo instituciju profesionalnog poljoprivrednog proizvođača i oni mogu da očekuju daleko bolje uslove", kaže ministar Nedimović.

Ministar je istakao da će se boljitak u domaćem agraru osetiti već početkom naredne godine, kao i to da ne očekuje značajnije promene u setvenoj strukturi u predstojećoj jesenjoj setvi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.