Ne voli vožnju službenim kolima

Izvor: Blic, 15.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne voli vožnju službenim kolima

Novoizabrani premijer Mirko Cvetković još se nije uselio u vilu namenjenu predsedniku Vlade na Dedinju. Sada živi u Užičkoj ulici, doduše onoj u Zemunu. Nije poznato da li će novi premijer promeniti adresu ili će ipak ostati u kraju u kome ga komšije znaju kao „skromnog čoveka, koji se nikad nije ponašao u skladu sa funkcijom na kojoj se nalazi".

Užička ulica u Zemunu najmanje liči na onu u kojoj bi mogao da živi jedan premijer. Stotinak metara dugačka, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svega nekoliko elitnijih kuća i desetak skromnijih, naseljena radnicima i sa jednom automehaničarskom radionicom.

Negde na sredini sagrađena je isto tako skromna kuća, u kojoj, kako tvrde komšije, već desetak godina sa suprugom i sinom živi premijer Cvetković.

- Rođen sam u ovoj ulici, ali do pre godinu dana nisam znao ko je zapravo gospodin Cvetković. Kako bih i znao da je neko bitan u Vladi kad iznosi smeće, šeta kuče, nema pratnju - kaže Dušan Janković (66), jedan od prvih komšija novog premijera, koji priznaje da od kada je saznao za njegov položaj, počeo je i da ga izbegava.

I ostali stanari ove ulice pričaju isto - Mirko Cvetković do sada je bio čovek iz kraja. Iako ni sa kim posebno blizak, novi premijer na njih je ostavio utisak samo jednog od običnih građana Srbije.

- Radim ovde više od godinu dana i dobro se sećam prošle zime. Napadao je sneg. Bio sam ljut na sve komšije jer niko nije hteo da ga čisti. Počeo sam da psujem odreda i sve ministre, kad naiđe gospodin Cvetković sa suprugom. Samo se nasmejao i rekao: „Dobar dan" - priča Božidar Vujović (42), vlasnik automehaničarske radnje, o jednom od svojih prvih iskustava sa novoizabranim premijerom.

Stanari Užičke ulice pričaju da je Cvetković izbegavao da ga službenim autom doprate direktno do kuće. Obično ga, kako kažu, ostave bar kilometar dalje, pa on taj deo prepešači.

- Siguran sam da mu jače obezbeđenje i pratnja sada predstavljaju opterećenje. Od kada je premijer, ništa se nije promenilo osim možda malo frekventnijeg saobraćaja. Nas dvojica možda i imamo različito političko razmišljanje, ali ne mogu a da ne kažem da je on zaista čovek na mestu - kaže Božidar.

I baka, koja reporterima „Blica" nije želela da se predstavi, ponavlja priču koju smo već čuli.

- On je tako normalan da nikad ne bih rekla da je političar. Izgleda da su i oni ljudi. Redovno me pozdravlja na ulici - dodaje baka, koja Cvetkovića često viđa dok šeta sa suprugom.

Bivši ministar finansija zbog funkcije i visokog položaja nije se odrekao uobičajenih aktivnosti kojima se zanimaju njegovi sugrađani. Pa tako vrlo često odlazi u prodavnicu u Ulici Filipa Višnjića, u kojoj je redovna mušterija već godinama.

- Dolazi sa sinom ili suprugom. Kupuje hleb, mleko, voće i povrće. Baš je prijatan i ne odudara od ostalih. Dugo nisam znala ko je on. Kad me je gazdarica obavestila, nisam mogla da verujem - priča Olivera, radnica u prodavnici.

Užička ulica u Zemunu posle parlamentarnih izbora postala je meta znatiželjnika upravo zbog Mirka Cvetkovića.

Njegove komšije veruju da je to samo privremeno, dok se ne stišaju strasti i sve ne krene uobičajenim tokom.

Preseljenje trenutno na ledu

Premijer Mirko Cvetković još nije doneo odluku o eventualnom preseljenju na Dedinje, rečeno je „Blicu" u kabinetu predsednika Vlade, a još nije poznato ni da li je, ni koja od vila predviđena za rezidenciju. Naime, ubijeni premijer Zoran Đinđić 2002. godine preselio se u vilu u Užičkoj 40, koja je kasnije, odlukom vlade Vojislava Koštunice, dodeljena Ružici Đinđić u zamenu za dva stana u centru Beograda. Zoranu Živkoviću na korišćenje je bila predviđena vila u Lackovićevoj 10, ali je on nije koristio.

U dva mandata, kao premijer Srbije, Vojislav Koštunica nije koristio rezidenciju, ali je Republička direkcija tada odredila četiri vile koje su nekad koristili generali JNA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.