Izvor: B92, 06.Dec.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne podržavamo nijednu listu"

Beograd -- Ministar Goran Bogdanović demantovao je da on, njegovi saradnici i Vlada podržavaju bilo koju od srpskih lista koje su se prijavile za kosovske izbore.

"Niko ni od mojih saradnika ne učestvuje u poslovima koji bi išli na ruku kosovskim institucijama", rekao je Bogdanović.

Na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju članovi Odbora iz SRS su upitali da li ministar, njegovi saradnici, predsednik Srbije i vlada podržavaju neku od srpskih lista, kao što se može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuti u javnosti, pa i od samih kandidata sa lista.

Navodeći da to "apsolutno nije tačno", ministar je ponovio da je vlada zauzela jedinstven stav i pozvala kosovske Srbe da ne izlaze na izbore jer se nisu stekli uslovi za to.

Prema Bogdanovićevim rečima, taj jedinstven stav podržali su svi koalicioni partneri u vladi, a o tom pitanju održan je i sastanak partijskih lidera iz koga je proistekao zaključak vlade.

Za učešće na kosovskim izborima 12. decembra prijavilo se osam srpskih lista kojima je garantovano 10 poslaničkih mandata i dva ministarska mesta.

Među njima je i Jedinstvena srpska lista na kojoj su između ostalih i čelnici dve srpske institucije na Kosovu - doma zdravlja i pošte Rada Trajković i Ranđel Nojkić.

Raspravu koja je trajala nešto kraće od dva sata obeležila su i optužbe članova odbora iz SRS na račun ministra da šalje nejasne poruke srpskoj zajednici kao i da je potrebno sankcionisati one koje izađu na izbore.

Ministar je i na to rekao da je stav vlade jasan po pitanju izlaska na izbore, ali je dodao da su vremena sankcionisanja prošla i da to niko ne može očekivati ni od njega, ni od bilo koga drugoga u vlasti.

Odbornici su pokušali da saznaju i sastav članova srpskih lista koje su, kako su same saopštile, sastavljene od pripadnika svih partija zastupljenih u Vladi Srbije.

Članovi Obora danas su većinom glasova podržali stav Vlade Srbije po pitanju izlaska kosovskih Srba na izbore, koji se održavaju u nedelju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.