Naučni skup Istorija srpskih migracija u Banatu od XV do XVIII veka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2021, 15:15

Naučni skup "Istorija srpskih migracija u Banatu od XV do XVIII veka"

Organizacijom naučnog skupa "Istorija srpskih migracija u Banatu od XV do XVIII veka", grad Kikinda i Matica srpska nastavljaju uspešnu saradnju. Neposredni organizator događaja bio je kikindski Istorijski arhiv, koji će naredni broj časopisa Attendite posvetiti upravo naučnom skupu, kao zbornik predstavljenih radova istoričara.

Nova istraživanja i činjenice koje se odnose na period od XV do XVIII veka, vreme srpskih migracija na prostor Banata, u fokusu su naučnog skupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizovanog u Kikindi. Uz suorganizaciju kikindskog Istorijskog arhiva, grad Kikinda i Matica srpska nastavljaju uspešnu saradnju.

"Ovog puta imamo istorijski naučni skup i jako nam je drago da možemo da ugostimo uvažene istoričare iz naše zemlje, koji će nam razjasniti neke istorijske činjenice a odnose se na krajeve u kojima živimo", navodi Milena Živkov, članica Gradskog veća.

"U stvari, to je početak jedne saradnje, pošto će grad Kikinda, Matica srpska i Istorijski arhiv, kao neposredni organizator ovog događaja, i narednih godina baviti temom istorijskih migracija na prostoru Banata", kaže Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske

Fenomen migracija prati istoriju civilizacije, a u proučavanju istorije Banata i srpskog naroda posebno je važan upravo period od XV do XVIII veka, još uvek nedovoljno proučavan i istražen. Svoje naučne radove u Kikindi su predstavili istoričari iz Beograda, Novog Sada i Kikinde.

"Govorićemo o Velikoj Kikindi, o Bašaidu, uopšte ideji srpskog ujedinjenja i srpskog nacionalnog preporoda tokom XVIII veka, kao i o srpskim migracijama na prostoru severnog Banata", objašnjava Srđan Sivče iz Istorijskog arhiva Kikinda.

"Ja sam se opredelio za istorijat Bašaida, jer je to specifično. Naime, došlo je do kolektivnog preseljenja iz mesta koje se zvalo Mala Kikinda na pusturu Pašahid, odnosno Bašaid. Znači, to je slučaj mini-migracija i mini-seoba i to me je privuklo", kaže Miloš Pušara iz Narodnog muzeja Kikinda.

Svi naučni radovi, predstavljeni na stručnom skupu u Kikindi, biće objavljeni u časopisu Attendite, u izdanju kikindskog Istorijskog arhiva. Na taj način, zanimljiva istorijska istraživanja bivaju dostupnija široj publici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.