Izvor: B92, 04.Mar.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalog za hapšenje al-Bašira

Hag, Njujork, Vašington, Moskva -- Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje sudanskog predsednika Omara Hasana al-Bašira zbog zločina počinjenih u Darfuru.

Optužnica i nalog za hapšenje, koji bi mogli izazvati nove nemire u regionu, čine Bašira najvišim zvaničnikom kojeg Međunarodni sud krivično goni od osnivanja, 2002. godine. Bašir, koji je odbacio sve navode, optužen je da je orkestrirao kampanju nasilja u zapadnom sudanskom regionu Darfuru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << započetu 2003.

Međunarodni krivični sud naveo je da nije bilo dovoljno osnova da se u optužnicu protiv Bašira uključi i genocid.

Glavni tužilac tog suda Luis Moreno-Okampo rekao je da je 35.000 ljudi ubijeno u sukobima, a još najmanje 100.000 umrlo je od gladi i bolesti.

Sudan je saopštio da je odluka Međunarodnog krivičnog suda deo "neokolonijalističkog plana".

Savetnik sudanskog predsednika Mustafa Osman Ismail saopštio je da vlada u Kartumu nije iznenađena takvom odlukom.

"Oni ne žele da Sudan postane stabilan", rekao je Ismail.

U međuvremenu, više stotina demonstranata okupilo se u centru Kartuma da bi protestovali protiv odluke Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Suprostavljene reakcije na odluku suda

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je sudanske vlasti da nastave da sarađuju sa UN kao i da osiguraju bezbednost civilnom stanovništvu i pripadnicima UN nakon odluke Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje predsednika Sudana pod optužbama za ratne zločine.

"UN će u Sudanu nastaviti da obavljaju svoje vitalne mirovne i humanitarne operacije, kao i aktivnosti vezane za ljudska prava i razvoj", navodi se u saopštenju objavljenom posle današnje odluke Suda u Hagu da izda nalog za hapšenje Omara Hasana al Bašira.

Portparol Stejt departmenta Robert Vud istakao je da SAD " veruju da oni koji su počinili zločine treba da budu privedeni pred lice pravde".

Nemačka vlada istakla je da izričito podržava Međunarodni krivični sud kao organ međunarodnog pravosuđa i od Sudana zatražila da na odluku suda reaguje razumno.

Šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer saopštio je da je nemačka vlada odluku Suda u Hagu "primila k znanju sa poštovanjem".

Sudan je međutim saopštio da neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom. Savetnik sudanskog predsednika Mustafa Osman Ismail rekao je da je odluka tog suda deo "neokolonijalističkog plana Zapada protiv slobodnih i nezavisnih zemalja" i dodao da sudanska vlada nije bila iznenađena tom odlukom.

"Oni ne žele da Sudan.... postane stabilna (zemlja)", rekao je Ismail.

Darfurski pobunjenici su iz Pariza, s druge strane, pozdravili odluku Haškog suda rečima da je to "velika pobeda za žrtve u sudanskom Darfuru".

Ovim povodom, oglasila se i Rusija koja je je saopštila da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu "opasan presedan"

"Neprikladna odluka Međunarodnog krivičnog suda stvoriće opasan presedan za sistem međunarodnih odnosa uz rizik negativnih psoledica po Sudan", rekao je izaslanik ruskog predsednika za Sudan, Mihail Marguelov za agenciju RIA Novosti.

Podršku Sudanu pružio je i Egipat. Ministar spoljnih poslova te zemlje Ahmed Abul Gejt pozvao je Savet bezbednosti UN da obustavi nalog za hapšenje Bašira.

Egipatska državna Bliskoistočna novinska agencija prenela je danas da je Gejt pozvao Savet na "hitan sastanak", na kome će se "ukloniti" nalog za hapšenje sudanskog predsednika.

Sa tim se, međutim, ne slaže organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč, koja smatra da "nikome, pa ni predsednicima ne treba garantovati da se slobodno kreću ako su počinili strašne zločine".

Huan Mendes iz Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu smatra da ne postoji ozbiljan mirovni proces za rešenje darfurskog konflikta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.