Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najtraženiji nacistički zločinci - najnovija Vizentalova lista

JERUSALIM - Centar "Simon Vizental" objavio je danas najnoviju listu najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca, a na njenom vrhu je nacistički fizičar dr Aribert Hajm, poznat kao "Dr Smrt" zbog ubistva više stotina zatvorenika u koncentracionom logoru Mauthauzen uz pomoć "smrtonosne injekcije".

Hajm je nestao 1962. godine.

Do sada je na vrhu liste bio Alois Briner, pomoćnik Adolfa Ajhmana, optužen za deportovanje više od 100.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jevreja iz Austrije, Grčke, Francuske i Slovačke u nacističke logore smrti. Centar smatra Brinera "najvažnijim nacističkim ratnim zločincem koji je možda još uvek živ" i navodno je u Siriji.

Sledi Ivan Demjanuk (Džon Demjanuk), koji je učestvovao u masovnim ubistvima Jevreja u logoru smrti Sobibor i bio stražar u Majdaneku, poznat kao "Ivan Grozni". Nalazi se pod istragom u Poljskoj.

Treći na listi je Šandor Kepiro, mađarski oficir žandarmerije koji je učestvovao u masovnom ubijanju više od 1.200 civila u Novom Sadu u Srbiji. Posle dva suđenja, Mađarska ponovo istražuje njegove zločine.

Milivoj Ašner, koji ji aktivno učestvovao u progonima i deportovanju više stotina Roma, Srba i Jevreja, četvrti je na listi. Austrija odbija da ga izruči zbog zdravstvenog stanja.

Peti na listi je Seren Kam, koji je ukrao registar danskih Jevreja i čiju ulogu u deportovanju danskih Jevreja istražuju danske vlasti.

Šesti je Danac Hajnrih Bure, koji je kao član eskadrona Vafen-Š ubio tri holandska civila.

Na sedmom mestu je Karolj Zentaj, bivši mađarski vojnik koji je učestvovao u progonima i ubijanju Jevreja 1944. godine u Budimpešti.

Mihail Gorškov, koji je učestvovao u ubijanju Jevreja u Belorusiji je osmi na listi. Estonske vlasti istražuju njegov slučaj.

Deveti je Algimantas Dailide, koji je hapsio Jevreje koje su potom ubijali nacisti i litvanski kolaboratori, a deseti Hari Manil, koji je hapsio Jevreje i komuniste, koje su zatim ubijali nacisti i njihovi estonski kolaboracionisti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.