Izvor: B92, 09.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jugu Srbije mirno, ali napeto

Preševo -- Prvoslav Davinić kaže da su, prema prvim nalazima istrage, graničari na sve načine upozorili Hajrulahua da ne prelazi granicu.

Ministar odbrane Prvoslav Davinić kaže da je Hajrulahu ilegalno prešao granicu i to u pojasu izmedju Srbije i Makedonije koji je problematičan, jer je granica postavljena izmedju dva sela. Davinić nije želeo da iznosi podatke istrage pre nego što ih sudija saopšti, ali je kazao da na tom delu ima ilegalnih prelazaka, šverca ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << droge i oružja.

Sa ovih razloga, pripadnici vojske moraju da budu veoma oprezni, kazao je Davinić za BK TV. Ministar odbrane je opisao i kako je, prema preliminarnim rezultatima istrage, došlo do ubistva albanskog dečaka:

"Taj mladi dečko je prešao granicu, negde oko jedan sat, bio je primećen i iste mere prema njemu su preduzete, mere upozorenja da ne prelazi granicu. Nije se pucalo. Međutim, on je prešao granicu, prešao na makedonsku stranu. Na žalost, posle sat-sat ipo vremena, on je pokušao da se vrati u svoje selo koje se nalazi na našoj teritoriji. Prilikom ulaska na teritoriju, pogranični organi, koji kontrolišu tu zonu, nastojali su da ga zaustave. Izvršili su sve radnje, prema ovome što sam do sada čuo, upozorili su, pucali su u vazduh, pucali su u tom pravcu, ali na žalost, na žalost, neću da ulazim u detalje, istraga će pokazati zašto je taj metak pogodio dete i ono je, na žalost, smrtno stradalo", kazao je Davinić.

Obdukcioni i balistički nalazi trebalo bi da budu poznati u ponedeljak, a Davinić je najavio dalju istragu, kao i eventualne sankcije ako je bilo propusta u izvršavanju zadataka.

Rođak poginulog dečaka, Sami Ajdini, je izjavio za AFP da je dečak bio u poseti majci preko granice u Makedoniji, kao i da ovo nije bio prvi put da je ilegalno prelazio granicu, prenosi BBC

Posetu Bujanovcu i Preševu za ponedeljak je najavio ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić. Ljajić je u nedelju uzjavio da se mora sprečiti politička zloupotreba pogibije šesnaestogodišnjeg Albanca: "Najgore se desilo, izgubljen je mladi život. Međutim, bila bi još veća šteta ukoliko se nastavi sa porastom političkih i etničkih tenzija na prostoru juga Srbije. Država mora reagovati na način da pokaže spremnost da bude prisutna na tom području i u ekonomskom, i u političkom i u svakom drugom smislu".

Napuštamo institucije ako Davinić ne ispuni obećano

Predsednik SO Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da će se, ukoliko ministar odbrane SCG ne bude poštovao dogovor koji je postigao sa čelnicima opštine Preševo, oni napustiti lokalne institucije vlasti. "Razgovarao sam sa predstavnicima Vojske SCG juče u Bujanovcu, ali vidim da ono što smo se dogovorili oni ne poštuju", izjavio je Mustafa agenciji Beta.

Davinić je, prema rečima Mustafe, obećao da će se zalagati za povlačenje Vojske SCG sa granice na prostoru juga Srbije, ali da na konferenciji za novinare nakon sastanka to nije ni pomenuo. "Zbog toga ozbiljno mislimo da napustimo institucije lokalne vlasti", rekao je Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca koja je najveća stranka koja okuplja Albance sa juga Srbije.

Čelnici opštine Preševo tražili su da umesto njih budu raspoređeni "profesionalni policajci iz MUP-a Srbije, ali da to ne bude samo promena imena Žandarmerije, nego da njen posao preuzme multietnička policija", kazao je Mustafa.

"Nismo za to postavili nikakav rok, ni ultimatum, već smo prihvatili Davinićevo obećanje, ali izgleda da smo nasamareni", kazao je Mustafa.

U ponedeljak će u Preševu biti nastavljena, u subotu prekinuta vanredna sednica SO, na kojoj bi sve političke opcije Albanaca na jugu Srbije, trebalo da prihvati zajednički dokument kojim bi se osudilo ubistvo dečaka, ali i poslali zahtevi Beogradu i međunarodnoj zajednici. Za 12 sati, ispred SO zakazan je i protest Albanaca povodom ubistva maloletnog Hajrulahua.

Čović protiv povlačenja vojske

Predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović izjavio je da ne sme doći do povlačenja jedinica Vojske SCG iz baza na jugu Srbije i sa administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Čović je rekao RTS-u da se vojska nalazi u bazama koje su dogovorene sa KFOR-om i da se ne može povući sa administrativne linije KiM, jer to nije državna granica. "Vojske dole nema u prevelikom broju. Priča o demilitarizaciji je lažna dilema i nameštaljka", upozorio je Čović.

Janjić: Situacija na jugu ipak rovita

Direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, kaže da je ubistvo albanskog maloletnika pokazalo da je političko-bezbednosna situacja na jugu Srbije veoma rovita. On je za B92 izjavio da se ovaj tragični događaj već zloupotrebljava i prerasta u političku i bezbednosnu raspravu: "To je ta svađa koja se vraća na pozicije pre Plana Vlade Srbije da li jug Srbije treba potpuno demilitarizovati, što će uskoro, ja mislim, postaviti kao pitanje albanske vođe. Znači, ukloniti sve osim multietničke policije, ili treba, kao što traži Čović, pojačati vojne efektive, ili ono što ja mislim da je najbolje uraditi, odnosno ono što je vojska i planirala, prilagoditi se standardima NATO-a i povući vojsku sa granice, jer ovaj incident je pokazao da je vojska dosta kruta, kada je u pitanju prelazak granice, odnosno da nema dovoljno instrumenata da goni i uhapsi prekršioca, a granicu prepustiti policiji, žandarmeriji i, po potrebi, antiterorističkim jedinicama."

Misija OEBS-a, koja je takođe, reagovala nakon događaja na jugu Srbije, saopštila je da očekuje da će biti sprovedena puna i detaljna istraga ovog slučaja, kao što je to najavio ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić. Šef Misije OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori, Mauricio Masari, pozvao je sve strane na jugu Srbije da "pokažu uzdržanost i mir u ovoj situaciji i da nastave da pozitivno doprinose učvršćenju demokratske i multietničke stabilnosti u regionu."

Međutim, Dušan Janjić kaže da su beogradski političari tokom celog decembra i novembra podizali tenzije, i da se oni još uvek neozbiljno ponašaju sa ozbiljnim stvarima: "Mislim da je bitnije od uzavrelih reči da se što pripremi pregled urađenog, kao i program i plan za naredni period, jer mi jug Srbije moramo sada da gasimo, kao takozvano unutrašnje pitanje i pitanje položaja manjina. Ako to ne uradimo, ako ga stalno povezujemo sa panalbanskim pokretom koji postoji, mi ćemo, u suštini, sami internacionalizovati problem i gurnuti taj deo teritorije izvan kontrole naših vlasti." Janjić smatra da se ovaj problem može da rešiti samo efikasnom političkom akcijom Vlade Srbije.

20.000 Albanaca na sahrani

Albanac Dašim Hajrulahu, koji je poginuo u petak u blizini sela Miratovac na granici između SCG i Makedonije, sahranjen je na seoskom groblju u selu Oraovica, kod Preševa. Sahrani je prisustvovalo oko 20.000 ljudi, a obred je prošao bez incidenata.

Velika kolona, na čijem je čelu bio kovčeg dečaka i albanska zastava, krenula je u dvanaest časova iz Oraovice, rodnog mesta Hajrulahua, prošla preko centralnog trga u Preševu, a odatle nazad do sela i tamošnjeg groblja. Do 15 časova, kada je sve završeno, nije bilo nikakvih problema ili incidenata. Na sahrani Hajrulahua su govorili predsednici opština Preševo i Bujanovac, Riza Halimi i Nagip Arifi, zatim predsednik SO Preševo i predsednik Demokratske partije Albanaca, Ragmi Mustafa, zatim Jonuz Musliju, predsednik Partije za demokratski progres i Skender Destani, predsednik Demokratske unije doline. Svi govori su bili političi obojeni i nabijeni emocijama. Za ubistvo dečaka je osuđena Vojska SCG, a za ukupno loše stanje albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije, srpske vlasti, posebn Vlada Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.