NAJVEĆA MISTERIJA TITOVOG SEFA: Da li je maršal zaista imao plavi safir Romanovih?

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVEĆA MISTERIJA TITOVOG SEFA: Da li je maršal zaista imao plavi safir Romanovih?

Da li je plavi safir pronađen u sefu maršala zaista pripadao carskoj porodici Rusije ili je to još samo jedna od legendi o drugu Titu, ostaje da se vidi, a Telegraf.rs vam donosi i istorijske činjenice i mitove o ovom kamenčiću pronađenom u Brozovom trezoru

Posle pisanja i iznesenih činjenica o predmetima koji su bili čuvani preko 33. godine u sefu maršala Tita, kao i da se u njemu nalazilo blago Romanovih, Telegraf.rs razbija još jedan mit, a to je, otkud plavi safir, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << za koji se sumnja da je pripadao poslednjoj carskoj dinastiji Rusije u trezoru Josipa Broza!

Prema službenoj zabelešci, pored ovog predmeta pronađenog u Titovom trezoru, stoji ispisano samo – plavi safir, a NBS treba da proveri njegovu verodostojnost i vrednost.

Foto: Milena Đorđević, Wikipedia/National Archives and Records Administration

Ipak, kako saznaje naš portal, nezvanično, za ovaj komad “blaga” vezani su mnogi mitovi i priče, a kako su nam ispričali priču iz istorijskog arhiva, sumnja se da je ovaj predmet pripadao dinastiji Romanov.

Ipak, prvu priču o ovom plavom safiru donosi proslavljeni novinar i pisac Vanja Bulić u svojoj knjizi “Dosije Bogorodica”, tako da mit o ovom dragom kamenu dobija sve veće razmene.

Foto: Wikipedia

Prema ovoj legendi ili ČINJENICAMA posle Oktobarske revolucije preživeli naslednici dinastije Romanov dali su ovaj kamen na čuvanje lično srpskom kralju Aleksandru I Karađorđeviću, koji je, navodno njega odneo na Cetinje.

E sad malo “istorijskih činjenica”, naime, ovaj komad nalazio se u trezoru Državne bezbednosti Crne Gore od 1952. godine do 1978.

Foto: Milena Đorđević

- Verovatno je Broz saznao o kakavom se komadu dragocenosti radi ili je čuo za sve legende ovog kamena, pa je, najverovatnije, po njegovoj direktivi on – kamen prebačen u Beograd, a kako je završio u sefu i da li je to stvarno safir Romanovih, za šta se sumnja, ostaje da se vidi – kaže naš dobro obavešteni sagovrnik i jedan od članova komisije za otvaranje Titovog sefa.

- Znate, svašta je moguće, kao što je poznato u sefu su pronađeni mnogi vredni komadi nakita Karađorđevića, pa što ne bi mogao tu da zaluta i neki kamenčić Romanovih – pita se naš sagovornik.

Foto: Arhivska fotografija, titoville.com

Da li je ovaj safir stvarno stigao iz carske Rusije, pa ga je Tito, koji je poznat po tome da je obožavao skupocene i lepe stvari, ljubomorno čuvao u svom trezoru ili je to još jedan od mitova vezanih za maršala, ostaje da se vidi.

(D. Z.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.