Mrkić putuje u Mongoliju

Izvor: B92, 27.Apr.2013, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić putuje u Mongoliju

Beograd -- Šef diplomatije Ivan Mrkić putujeu trodnevnu posetu Mongoliji gde će učestvovati na sedmoj Ministarskoj konferenciji Zajednice demokratija.

On će razgovarati sa visokim mongolskim i međunarodnim zvaničnicima, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Domaćin skupa koji se održava od 27. do 29. aprila u Ulan Batoru je predsednik Mongolije Čahija Elbegdož a učesnici su šefovi diplomatija, predstavnici međunarodnih organizacija i parlamentarci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Teme plenarnih zasedanja biće demokratija, tranzicija, civilno društvo i borba protiv korupcije. Na završnoj sesiji konferencije 29. aprila biće usvojena Ministarska deklaracija iz Ulan Batora a Mongolija će zvanično predati predsedavanje Zajednicom El Salvadoru.

Panelisti skupa su između ostalih zamenik američkog državnog sekretara Bil Berns, ministri spoljnih poslova Švedske - Karl Bilt, Slovačke - Miroslav Lajčak, Poljske - Radoslav Sikorski, Norveške - Espen Eide, Litvanije - Linas Linkevičius, Kirgistana - Erijan Abdildajev, Tajlanda - Surapong Tovičakčaikui, Tunisa - Otaman Žerandi i Indonezije - Marti Natalengava.

Mrkić će se tokom posete sastati sa ministrom spoljnih poslova Mongolije Luvsanvandangiinom Boldom, a program predviđa i susrete sa premijerom Norovinom Altanhujagom, kao i gradonačelnikom Ulan Batora Erdeniinom Bat-Uulom koji će za učesnike prirediti prijem. Na marginama konferencije planirani su sastanci šefa diplomatije Srbije sa nekim od panelista.

Zajednica demokratija je međunarodna koalicija demokratskih zemalja koja ima za cilj unapređenje i jačanje demokratskih standarda i institucija širom sveta. Osnovana je na konferencij u Varšavi 2000. godine a danas okuplja više od 100 zemalja, navedeno je na sajtu te organizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.