Moskovljanka otvorila Muzej lutaka u Crepaji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2020, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskovljanka otvorila Muzej lutaka u Crepaji

U Crepaji od nedavno postoji Muzej lutaka. Na ideju da otvori muzej, došla je umetnica Olga Lukić, koja se godinama bavi sakupljanjem starih i retkih lutaka.

Sve je počelo kada je pre desetak godina umetnica Olga Lukić dobila staru neuglednu lutku iz 19 veka koju je uz veliki trud rastaurirala . To je bio početak jednog zanimljivog hobija koji sada ispunjava Olgin život . Danas u svojoj zbirci ima više od 600 lutaka koje možete videti ako posetite Crepaju. I to je prvi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedini muzej vintažnih lutki u zemlji kaže Olga.

"Ja sam morala da sašijem garderobu, da oslikam tu lutku i meni se to jako dopalo kao i mnogima koji su to videli i tako sam se zarazila ljubavlju ka restauraciji lutaka", iskrena je Olga.

U njenoj kolekciji su retke lutke iz svih krajeva sveta-neke predstavljaju i prava remek dela velikih majstora lutaka. Svaka od njih ima priču i tačno se zna kada je napravljena. Poseban deo kolekcije predstavljaju i lutke iz bivšeg Sovjetskog saveza jer je Olga rodjena Moskovljanka, koja je pre trideset godina zbog ljubavi došla u Srbiju. Kroz postavku koju je stvorila vraćamo se u prošlost a i Muzej se nalazi u staroj autentičnoj vojvođanskoj kući sa kraja . 19. veka.

"Mi kroz lutke možemo da dodirnemo istoriju, ne samo da je vidimo kao na razglednici. U kolekciji imam lutke od sredine 19. veka pa do modernih - prvih lutaka koje su napravljene da hodaju, pričaju i sada lutaka koje se prave od silikona.

Olga se nada da će njen Muzej postati deo turističke ponude Kovačice i da će mnogi poželeti da vide njenu zbirku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

JEDNISTVENO MESTO U CREPAJI: Moskovljanka otvorila muzej lutaka, neke su čak iz SOVJETSKOG SAVEZA! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2020, 09:38

U Crepaji od nedavno postoji Muzej lutaka. Na ideju da otvori muzej, došla je umetnica Olga Lukić, koja se godinama bavi sakupljanjem starih i retkih lutaka...Sve je počelo kada je pre desetak godina umetnica Olga Lukić dobila staru neuglednu lutku iz 19. veka koju je uz veliki trud rastaurirala....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.