JEDNISTVENO MESTO U CREPAJI: Moskovljanka otvorila muzej lutaka, neke su čak iz SOVJETSKOG SAVEZA! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2020, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDNISTVENO MESTO U CREPAJI: Moskovljanka otvorila muzej lutaka, neke su čak iz SOVJETSKOG SAVEZA! (VIDEO)

U Crepaji od nedavno postoji Muzej lutaka. Na ideju da otvori muzej, došla je umetnica Olga Lukić, koja se godinama bavi sakupljanjem starih i retkih lutaka.

Sve je počelo kada je pre desetak godina umetnica Olga Lukić dobila staru neuglednu lutku iz 19. veka koju je uz veliki trud rastaurirala. To je bio početak jednog zanimljivog hobija koji sada ispunjava Olgin život. Danas u svojoj zbirci ima više od 600 lutaka koje možete videti ako posetite Crepaju. I to je prvi i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jedini muzej vintažnih lutki u zemlji kaže Olga.

- Ja sam morala da sašijem garderobu, da oslikam tu lutku i meni se to jako dopalo kao i mnogima koji su to videli i tako sam se zarazila ljubavlju ka restauraciji lutaka - iskrena je Olga.

U njenoj kolekciji su retke lutke iz svih krajeva sveta-neke predstavljaju i prava remek dela velikih majstora lutaka. Svaka od njih ima priču i tačno se zna kada je napravljena. Poseban deo kolekcije predstavljaju i lutke iz bivšeg Sovjetskog saveza jer je Olga rodjena Moskovljanka, koja je pre trideset godina zbog ljubavi došla u Srbiju. Kroz postavku koju je stvorila vraćamo se u prošlost, a i Muzej se nalazi u staroj autentičnoj vojvođanskoj kući sa kraja 19. veka.

- Mi kroz lutke možemo da dodirnemo istoriju, ne samo da je vidimo kao na razglednici. U kolekciji imam lutke od sredine 19. veka pa do modernih - prvih lutaka koje su napravljene da hodaju, pričaju i sada lutaka koje se prave od silikona.

Olga se nada da će njen Muzej postati deo turističke ponude Kovačice i da će mnogi poželeti da vide njenu zbirku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.