Montgomeri ometao istragu ubistva Đinđića

Izvor: Blic, 19.Nov.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montgomeri ometao istragu ubistva Đinđića

Poslanici Liberalno demokratske partije Ivan Andrić i Nenad Milić optužili su juče bivšeg ambasadora SAD Vilijama Montgomerija da je ometao otkrivanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića i pozvali ga da saopšti kakve je dogovore imao sa Vojislavom Koštunicom i da li je imao kontakte sa Miloradom Ulemekom Legijom.

Andrić je juče upitao u Skupštini Srbije dokle je stigla istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića i da li se razmatra krivična prijava podneta u ime njegove porodice. U okviru vremena za postavljanje poslaničkih pitanja, Andrić je ocenio da je intervju bivšeg ambasadora SAD u sredu uveče na RTS-u bio "skandalozan” i optužio ga da je time napao sve institucije u Srbiji i sudsku presudu za ubistvo Đinđića.

- Nastup Montgomerija je skandalozan i nedopustiv pokušaj da optuži nevine ljude i spreči istragu o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva - rekao je Andrić i upitao koji je povod i motiv imao Montgomeri da tako govori.

Andrić je još dodao da Montgomeri nije ugledni diplomata, već ambasador "smenjen zbog lošeg rada”.

- Montgomeri živi u Srbiji i u suvlasničkim odnosima je u pojedinim firmama čiji se partneri vezuju za Mirjanu Marković i Vojislava Koštunicu - rekao je Andrić i dodao da će LDP tražiti objašnjenje i od Ambasade SAD, Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadića, a zatražio je i hitnu sednicu Programskog odbora RTS-a, čiji je član, povodom načina na koji je vođen intervju.

Na konferenciji za novinare LDP poslanik te stranke Nenad Milić pozvao je nadležne državne organe da odgovore koja je politička pozadina Đinđićevog ubistva i da li je ima ili je nema.

Povodom gostovanja Montgomerija u emisiji "Svedok” na RTS Milić je rekao da su indikativni pozivi Montgomerija lideru liberala Čedomiru Jovanoviću da odgovori na neka pitanja, budući da je Jovanović detaljno o tome pričao i pred sudom i pred Anketnim odborom.

Ne znam o čemu pričaju

- Nisam siguran šta pokušavaju time da kažu. Ono što sam nalazim da je najzanimljivije jeste da se svaki negativan komentar svodi na lični napad na mene. Umesto toga, treba da se rešava ključno pitanje, a to je zašto ne može lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović da se bavi onim čime treba i onim što se očekuje od njega? To je apsolutno neophodno u svakoj demokratskoj državi nakon ubistva premijera. Treba on detaljno da objasni kontakte koje je imao sa poznatim atentatorima Legijom i zemunskim klanom - bio je odgovor Vilijama Montgomerija na Andrićeve i Milićeve optužbe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.