Izvor: Glas javnosti, 15.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć prolaz zahvaljujući ratu u Gruziji

BEOGRAD - Šef diplomatije Vuk Jeremić predaće danas u NJujorku zvanični predlog srpske rezolucije u proceduru Generalne skupštine UN, čime se formalno pokreće inicijativa da taj organ UN zatraži savetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta.

- U dokumentu se navodi da je proglašenje nezavisnosti izazvalo različita reagovanja članica UN u vezi sa njenom kompatibilnošću sa postojećim međunarodnim pravnim poretkom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Srbija predlaže da Generalna skupština UN, na osnovu člana 96 Povelje, odluči da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde, u skladu sa članom 65 sudskog Statuta u vezi sa sledećim pitanjem: Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom - preneo je Fonet.

Jeremić je pred put ponovio da inicijativa ima kratkoročni cilj da se obustave nova priznanja Kosova, jer ih neće biti dok Sud razmatra pitanje, kao i članstvo u međunarodnim organizacijama, a dugoročni - povratak pregovorima “pošto verujemo da će Sud reći da je proglašenje u neskladu sa međunarodnim pravom”.

- Mišljenje Suda nema obavezujuću, ali ima veliku pravnu, političku i moralnu težinu. U istoriji UN nijedna zemlja nije bila sprečena da pita - dodao je.

Podnošenju inicijative prethodilo je i odlaganje posete predsedavajućeg EU Bernara Kušnera, koje stručna javnost dovodi u vezu sa težnjom Zapada da na svaki način razdvoji pitanje Kosova i Osetije.

- Dobar je zaokret ka malim zemljama, napredujemo i možemo dobiti većinu. Mogli smo još sačekati, da ne ostavimo SAD i EU mnogo vremena za kontralobi - kaže Jova Ilić iz Foruma za međunarodne odnose.

I bivši ambasador SRJ pri UN u Ženevi Branko Branković je optimista, jer je “sazrelo za inicijativu, pa sigurno dobijamo 120 glasova, a nekoliko desetina država biće odsutno pod pritiskom EU i SAD koje znaju da Sud može samo kazati da je akt suprotan Povelji UN i međunarodnom pravu”.

- Skopčali su to sa jednom od šest tačaka sporazuma za Gruziju u kome Rusija nije govorila o nezavisnosti, već o autonomiji. Posle mišljenja Suda i razgovora o autonomiji Južne Osetije i Abhazije, vraćamo se na pregovore o autonomiji Kosova - kaže.

A Obrad Kesić je zamerio srpskim vlastima što su ćutali o Gruziji, pošto bi u suprotnom “povećali šanse za uspešno lobiranje isticanjem licemerja Bušovih izjava o čuvanju suvereniteta Gruzije u svetlu politike na Kosovu”.

Врло је наивно више веровати у некакав међународни правни поредак.

Међународни правни поредак је згужван 1992, поцепан 1999, и спаљен

17. фебруара ове године. Велики ће се договорити, мали ће морати да

стану у сенку великих, а при том ће морати јако добро да бирају где ће стати.

Једна од могућности је Америка, Еуропска заједница тј, Запад, али не и једина.

Русија је задржала своју величину и значај на међународној сцени.

А како је ко изабрао, погледајмо из примера:

Јерменија, нпр. је стала уз Русију. Јерменија је стиснута између не баш пријатељског

Ирана, геноцидне Турске и сасвим непријатељског Азербејџана. Да, и Грузије, с којом

постоје вековни спорови око малокавкаских северних падина. Све у свему, није

баш неко безбедно окружење. Али, на границама јерменије су

руски граничари. Колико је Русија спремна да пружи подршку својим граничарима,

па макар они били позајмљени некој другој држави, видели смо на примеру

Осетије.

Несрећна Србија стаде уз Америку. Србију чува стража из Охаја.

Грађане Србије кољу терористи, руше цркве, силују, и на крају наводно

пријатељски Запад здушно запе да Србији отме душу - Косово и Метохију, и

да их поклони наркомафији. Србију српска војска више не може да брани,

јер је и нема, а Запад отворено најављује да је сачувати неће. Косово је само

први корак, Цобел је обећао још прошле године, следе Рашка тј Санџак, па Војводина.

Не треба много размишљати да се види чији је избор био паметнији.

"...odlaganje posete predsedavajućeg EU Bernara Kušnera.." Tek mala ispravka - Predsedavajuci EU je presednik republike, ili predsednik vlade drzave koja sestomesecno predsedava uniji. Znaci, od 1.jula do 31. decembra, to je Sarkozi, a ne Bernar Kusner. Jeste da ovo ne menja gotovo nista na stvari, ali tek istine radi.

Ne mogu da verujem da se jos pise o UN kao nekoj instituciji prava .To odavno ne postoji.Amerika bi , ako je pravde , trebala da nestane kao drzava .Jeremic dobro zna da UN n epostoji ali "potrcko" mora da se predstavi pred narodom da , navodno , nesto radi za Srbiju.Nema prava ni prav de .Zakon sile je na snazi i to je dokazano.Sve ratove koje je vodila Amerika nisu odobreni u UN i sta se desilo Americi ?Bash nista!Amerika diriguje UN-om.Ko jos veruje u ovu instituciju ili je veoma naivan ili neobavesten .

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.