Mogerini o vozu: Bila sam zabrinuta, zahvaljujem Vučiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2017, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini o vozu: Bila sam zabrinuta, zahvaljujem Vučiću

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da je bila "krajnje zabrinuta "zbog opasnost da incident s vozom između Prištine i Beograda lako dovede do zaoštravanja" i zahvalila srpskom premijeru Aleksandru Vučiću "za rukovodeću ulogu u tim teškim trenucima".

Mogerini je novinarima posle zasedanja šefova diplomatija EU rekla da nije "samo pratila situaciju s vozom", već je bila i lično u kontaktu sa srpskim premijerom Vučićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodajući da je bila "krajnje zabrinuta zbog toga što je situacija mogla lako da se zaoštri".

"Moja poruka dvema stranama je bila da se izbegne zaoštravanje, da se izbegnu potezi i poruke i nastoji da se zajednički angažuje kroz dijalog tako da to donese rezultate za obe strane. I to ne samo za institucije na obe strane, već za ljude", rekla je Mogerini na pitanje kako gleda na tu situaciju i izglede za dalji dijalog Beograd-Priština.

Ona je rekla da su koraci koje je EU ostvarili zajedno s Beogradom i Prištinom prošle godine "na neki način bili istorijski".

"Mi smo uspeli u tome da se što brže i što više napreduje na perspektivi ka Evropskoj uniji i to za ceo region", rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je uspeh i što je "izgrađen pozitivan dijalog između Beograda i Prištine".

"To ponekad zahteva političku hrabrost, ja to dobro znam, politički volju i vođstvo, političku viziju i mi smo u tome pomogli, a kad je u pitanju dalji dijalog, pre to treba pitati Beograd i Prištinu", rekla je Mogerini.

Ona je dodala da "na obe strane" vidi odlučnost da se nastavi.

"To katkad znači i da se moraju doneti teške odluke i opredeljenja za koje se dobro znalo kakav imaju zalog iz dobrih razloga za obe strane, ali posao i rešenost koju vidim i u Beogradu i Prištini su snažni", rekla je Mogerini.

"Dozvolite da zahvalim premijeru Vučiću za rukovodeću ulogu koju je ispoljio u teškim trenucima", rekla je visoka predstavnica EU, dodajući: "A to mislim da njemu daje dobru osnovu da istraje u onom što čini za zemlju, ljude i region u dijalogu".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Incident

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Federika Mogerini o vozu: Hvala Vučiću

Izvor: Mondo, 16.Jan.2017

Evropska unija zahvalila se danas predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću zbog rukovodeće uloge u teškim trenucima, kada je pretila opasnost od zaoštravanja zbog voza koji je krenuo u Kosovsku Mitrovicu...Foto: youtube/printscreen..Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je u Briselu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.