Misija će obići Srbe u Orahovcu

Izvor: Blic, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija će obići Srbe u Orahovcu

Misija Saveta bezbednosti koja dolazi u Beograd i na Kosovo i Metohiju kako bi proverila stanje na terenu i implementaciju Rezolucije 1244 trebalo bi da poseti i grad Orahovac u kome Srbi žive u nekoliko ulica, zatim severni i južni deo Kosovske Mitrovice, saznaje „Blic" u Unmiku u Prištini.

Kontakt grupa danas u Berlinu

Nastavak dogovora o načinu rešavanja statusa Kosova predviđen je već za danas kada će se u Berlinu sastati Kontakt grupa. Kako je Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečeno u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, biće razmotrena situacija posle predstavljanja Ahtisarijevog plana, a sastanak će biti održan na nivou političkih direktora ministarstava spoljnih poslova SAD, Rusije, Velike Britanije, Italije, Francuske i Nemačke.

Naš sagovornik kaže da još nije definitivno utvrđena maršruta, da su moguće izmene i da će se tek precizirati tokom dana. Nije isključeno da delegacija 15 predstavnika stalnih i nestalnih članica SB poseti i Novo brdo, takođe jednu od opština u kojoj žive kosmetski Srbi.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev juče je takođe potvrdio da će članovi misije SB UN na Kosovu „obići i sredine u Pokrajini u kojima žive nealbanci". Savetnik premijera Srbije i koordinator pregovaračkog tima Beograda, Slobodan Samardžić rekao je juče da „još nije poznat program misije" i šta će sve ona obići prilikom posete Kosovu.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je sinoć u Luksemburgu, na zajedničkoj konferenciji za štampu s trojkom Evropske unije, da je, po njegovom mišljenju, za rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije neophodno ispunjenje Rezolucije 1244 SB UN, koje bi omogućilo nastavak pregovora. „Rešenje treba da prihvate obe strane da bi se izbegao rizik nove destabilizacije", izjavio je Lavrov, dodajući da je „takvo rešenje sasvim moguće ukoliko se izbegnu pokušaji jednostranog nametanja rešenja". „Pokušavamo da rešimo ovo pitanje u okviru Rezolucije 1244 i njene primene. To će omogućiti dalje pregovore", izjavio je Lavrov. Ruski šefovi diplomatije je, istovremeno, istakao zasad niko u Savetu bezbednosti UN nije predložio nacrt nove rezolucije.

Predsedavajući, nemački ministar Frank-Valter Štajnmajer je rekao da „budući status Kosova mora garantovati mir i stabilnost regiona", naglasivši da će „Srbija i dalje biti naš centralni partner u rešavanju ovog pitanja".

Odgovarajući na pitanje da li je EU odustala od rešavanja pitanja Kosova zajedno sa Srbijom i ne čini li se da se Srbija okreće „članstvu u Ruskoj Federaciji", Havijer Solana je podvukao da „mi u EU ne mislimo da Srbija treba da ide drugim pravcem, jer će Srbija biti budući član Evropske unije". On je rekao i da EU nije promenila stav prema Ahtisarijevom planu, da je protiv predloga Rusije da se nastave pregovori o Kosovu, ali da generalni sekretar UN Ban Ki Mun odlučuje šta će dalje biti.

Slovački ministar spoljnih poslova Jan Kubiš predložio je juče u Luksemburgu, na sastanku Saveta ministara EU, da u zajedničku deklaraciju samita EU-SAD, planiranog za 30. april u Vašingtonu, bude uključen tekst kojim bi potpisnici zahtevali da rešenje za budući status Kosova i Metohije obavezno bude plod rezolucije Saveta bezbednosti UN, preneli su Tanjugu u Luksemburgu evropski izvori.

„U preliminarnom nacrtu deklaracije, koje je sačinilo nemačko predsedništvo, stoji da potpisnici 'žele’ da rešenje bude pronađeno u Savetu bezbednosti UN... Slovačka je, međutim, danas predložila formulaciju po kojoj potpisnici 'zahtevaju’ rešenje u Savetu bezbednosti", istakli su Tanjugovi diplomatski izvori, učesnici sastanka u Luksemburgu. Slovačka inicijativa dobila je podršku skoro svih šefova diplomatije EU, rekao je sa svoje strane češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg. Evropski izvori, međutim, smatraju da će za stav o neophodnosti rezolucije Saveta bezbednosti UN, koji je još ranije prihvatila EU, biti teško obavezati SAD u tekstu zajedničke deklaracije.

Predsednik Srbije Boris Tadić, u intervjuu slovačkom listu „Pravda", ponovio je da se Srbija neće odreći svojih interesa koji se tiču Kosova, ali da će se boriti za njih „pregovorima, diplomatijom i pravom". Tadić je odbacio da argument u rešavanju statusa Kosova može da bude sila, bilo da se radi o pretnjama nacionalista u Srbiji da Kosovo treba braniti oružjem, bilo da je reč o glasovima iz međunarodne zajednice da Kosovu treba dati nezavisnost da se izbegne nasilje.

Koštunica: Početak novih pregovora

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da dolaskom misije SB UN počinje „potpuno novi ciklus rešavanja budućeg uređenja Pokrajine". „Neuspeli Ahtisarijev predlog ostavljamo iza nas, a ruska inicijativa da misija SB započne sveobuhvatnu procenu ispunjenosti standarda, postaje realna osnova za novi pregovarački proces", navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije sada najveći akcenat stavlja na pitanje masovnog i neodložnog povratka 200.000 prognanih Srba. „Moramo poći od najjednostavnijeg pitanja, zašto 40.000 Srba ne može da se vrati u Prištinu i da normalno živi u svojim kućama. Misija SB, pre svega, mora da odgovori na ova pitanja i da obezbedi da se u novim pregovorima najpre reši pitanje povratka svih prognanih", ocenio je Koštunica i dodao da su „neprihvatljive pretnje terorista" da će odgovoriti nasiljem ako Pokrajina ne dobije nezavisnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.