Mirović i Marković: Zbližava nas baštinjenje multietničnosti i multikonfesionalnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2017, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović i Marković: Zbližava nas baštinjenje multietničnosti i multikonfesionalnosti

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković zaključili su danas, na sastanku u Podgorici, da su bilateralni odnosi Crne Gore i Republike Srbije odlični, te da je moguće njihovo dalje unapređenje u okviru regionalnih i globalnih inicijativa poput Berlinskog procesa i Projekta 16+1.

I Crna Gora i AP Vojvodina tradicionalno baštine vrednosti multietničnosti i multikonfesionalnosti, što nas dodatno zbližava. Manifestacija "Dani Vojvodine", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja danas počinje u Podgorici, dodatna je prilika za afirmaciju i jačanje privredne i kulturne saradnje – ocenili su premijeri Mirović i Marković.

Posebno je apostrofirana činjenica da Vojvodina učestvuje sa jednom četvrtinom izvoza robe iz Republike Srbije u Crnu Goru, što predstavlja prostor za jačanje ekonomske razmene.

Zaključeno je, takođe, da postoji obostrani interes za intenzivniju saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno kroz povezivanje eminentnih novosadskih naučno-tehnoloških institucija poput „Biosensa", naučnih instituta za ratarstvo i povrtarstvo i prehrambene tehnologije i drugih sa crnogorskom poljoprivredom.

Na sastanku je bilo reči i o valorizaciji imovine Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine na Crnogorskom primorju, kao i o neophodnosti poboljšanja putnog graničnog prelaza Gostun - Dobrakovo.

Marković i Mirović zaključili su da je u zajedničkom interesu afirmacija položaja nacionalnih zajednica Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Republici Srbiji.

Sastanku u Vladi Crne Gore prisustvovali su i potpredsednici Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i Ivan Đoković i ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Zoran Bingulac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.