Ministri EU o saradnji sa Srbijom

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 08.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU o saradnji sa Srbijom

Beograd, Brisel -- Šefovi diplomatija Evropske unije odali su priznanje Srbiji za dostignutu saradnju sa Haškim tribunalom i zatražili da ta saradnja bude potpuna.

Ministri EU su naveli da "Srbija, sa svojim snažnim kapacitetom državne uprave, može ubrzati napredak ka EU, uz dobijanje statusa kandidata za članstvo, čim nužni uslovi budu ispunjeni". Evropski komesar Oli Ren založio se za odmrzavanje Privremenog sporazuma s Srbijom, smatrajući da je to način da se oda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznanje njenim naporima da ostvari saradnju s Haškim tribunalom.

"Srbija je bila konstruktivna u radu na stabilnosti i bezbednosti u regionu i vlada sprovodi proevropsku reformsku agendu", izjavio je Ren novinarima po okončanju sastanka.

Ren je naglasio da, međutim, Ratko Mladić i Goran Hadžić "moraju da budu privedeni pravdi".

Češka: Ubrzanje kao proiritet

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg potvrdio je u Briselu da će prioritet Češke tokom predsedavanja Evropskoj uniji biti da ubrza ulazak zemalja zapadnog Balkana u Uniju i upozorio da u regionu neće biti mira dok granice ne izgube značaj.

Švarcenberg je pred današnji sastanak šefova diplomatija dvadesetsedmorke kazao da će Hrvatska biti spremna za ulazak u EU u drugoj polovini 2009. godine, javljaju češki mediji, a prenosi Beta.

S druge strane, istakao je on, najbolji način da EU oda priznanje Srbiji je da donese odluku o primeni Privremenog sporazuma, koja je trenutno zamrznuta zbog nedostatka konsenzusa unutar EU usled protivljenja Holandije.

Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Verhagen izjavio je u Briselu da se saradnja Srbije s Haškim tribunalom nije dovoljno poboljšala da bi Holandija promenila svoje protivljenje odmrzavanju Privremenog sporazuma.

Srbija ima sigurnu budućnost u Evropskoj uniji, ali trenutno na tom putu stoji nekoliko problema, pre svega pitanje hapšenja Ratka Mladića, izjavio je u Briselu predsedavajući Saveta ministara EU, šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

Kušner je na konferenciji za novinare po okončanju sastanka ministara istakao da "nema nikakve dileme da je Vlada Srbije demokratska i proevropska, a budućnost Srbije u Evropskoj uniji" i naglasio da je "potrebno ubediti pojedine članice EU" da se odmrzne Privremeni sporazum EU sa Srbijom.

"Postoji jedan broj problema, naročito pitanje hapšenja generala Mladića", rekao je Kušner.

U zaključcima zasedanja šefova diplomatija EU se "pozdravlja činjenica da je Srbija potvrdila svoju privrženost Evropi" i "odaje priznanje za dostignutu ravan saradnje sa Haškim sudom", ali se ističe i da "Srbija mora dopuniti taj povoljan razvoj punom saradnjom" sa Tribunalom u Hagu.

Evropski komesar Ren i visoki predstavnik Havijer Solana su na ministarskom zasedanju pozdravili veoma konstruktivan pristup Srbije za razmeštaj Euleksa na Kosovu.

Ren je naglasio da je "Srbija u velikoj meri bila konstruktivna i imala pozitivan pristup za rešenje oko razmesestanja Euleksa", kao i u drugim pitanjima odnosa sa EU.

Do razmatranja odnosa sa Srbijom i ostalim zemljama zapadnog Balkana došlo je u okviru ocene "Strategije proširivanja i glavnih izazova u 2008/2009", kao i godišnjih izveštaja o napretku zemalja zapadnog Balkana u pridruživanju Uniji, koje je izradila Evropska komisija, a čemu se "u velikoj meri daje podrška".

Jeremić: Šanse vrlo male

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je, gostujući u emisiji "Utisak nedelje” na TV B92, da ništa nije gotovo sve dok se evropski ministri ne sretnu, ali, ipak, navodi da i njegove informacije iz evropskih krugova govore da Srbija danas ne treba da se nada odmrzavanju sporazuma.

"Prijatelji sa kojima sam razgovarao, ministri spoljnih poslova desetak zemalja Evropske unije, u poslednjih 48 sati su mi rekli da su šanse za tako nešto male zbog toga što Holandija ne odustaje od svog stava da Srbija ne sarađuje u potpunosti sa Haškim tribunalom”, rekao je Jeremić.

"S obzirom da je puna saradnja sa Haškim tribunalom politički preduslov za nastavak evropskih integracija, Holandija smatra da se taj uslov nije stekao, ali, nažalost, u okviru Evropske unije gde se odluke donose konsenzusom, to je dovoljno da se tako nešto ne desi”, kazao je on.

Jeremić je rekao da se u slučaju ni jedne druge države, koja želi u Evropsku uniju, nije desilo da jedna zemlja punom saradnjom sa Tribunalom smatra samo izručenje i hapšenje nekog haškog optuženika.

On je takav stav, koji zastupa Holandija, nazvao "drakonskim”.

"Hrvatska je i potpisala ugovor o stabilizaciji i pridruživanju i počela da primenjuje mnogo godina pre nego što se general Ante Gotovina našao u Hagu. Prema tome, priča o dodatnom uslovljavanju je, što se tiče Haga, priča o tome zbog čega se definicija pune saradnje u slučaju Srbije definiše na drugačiji način. Mislim da to nije fer”, naveo je Jeremić.

Govoreći o odnosima Srbije i EU u vezi sa pitanjem Kosova, Jeremić je rekao da bi se Srbija našla pred nemogućim izborom onog trenutka kada bi EU uslovila Srbiju priznavanjem Kosova.

Ova vlada ne bi imala izbora osim da u tom slučaju zaustavi put ka evropskoj integraciji, naveo je Jeremić.

On je rekao da iza spoljne politike koju Srbija vodi "stoje Vlada Srbije i predsednik Republike".

Uslovi za izmenu stava

Ipak, kako saznaje agencija Beta, nisu izgubljene sve šanse da Evropska unija odmrzne prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom do kraja godine.

Holandija bi mogla da revidira svoj stav sredinom nedelje kada čuje šta je u svom izveštaju o saradnji Srbije napisao glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Uprkos stavu ostalih članica EU i Evropske komisije, Holandija i dalje smatra da će to biti moguće tek kad tužilac Haškog suda Serž Bramerc označi saradnju Beograda s Haškim sudom kao "potpunu", rekli su izvori EU.

Bramerc u sredu podnosi izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Beograda s Tribunalom u Hagu, a kako je rečeno u Savetu ministara EU, ako bi u tom izveštaju bilo "novih bitnih elemenata", nije isključeno da bi šefovi diplomatija EU i na početku samita Unije, u četvrtak uveče, ponovo mogli raspravljati o odnosima sa Srbijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ako Bramerc ima „nove elemente“...

Izvor: Deutsche Welle, 07.Dec.2008, 11:37

Ministri inostranih poslova EU sutra (8.12.), pozdraviće „potvrdu opredeljenja Srbije za ulazak u EU“ i „povoljnu saradnju sa Haškim sudom“, ali još nema saglasnosti oko sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nastavak na Deutsche Welle...

Ministri EU o Srbiji i EULEKS-u

Izvor: BBC na srpskom, 08.Dec.2008

Šefovi diplomatija EU pohvalili Srbiju za dosadašnju saradnju sa Hagom, ali traže da ona bude potpuna. I dalje bez sprovođenja trgovinskog sporazuma.

Nastavak na BBC na srpskom...

Brisel traži punu saradnju Srbije s Hagom

Izvor: Mondo, 08.Dec.2008

Savet ministara Evropske unije nije u ponedeljak doneo odluku o odmrzavanju Privremenog sporazuma sa Srbijom, zbog neslaganja Holandije koja uslovljava 'zeleno svetlo' hapšenjem i izručenjem Ratka Mladića.

Nastavak na Mondo...

Ministri EU traže potpunu saradnju Srbije sa Hagom

Izvor: Kurir, 08.Dec.2008

BRISEL, 8. decembra 2008. (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) danas su odali priznanje Srbiji za dostignutu saradnju sa Haškim tribunalom i zatražili da ta saradnja bude potpuna, dok je evropski komesar Oli Ren dobio izvesnu podršku za zahtev da se deblokira prelazni trgovinski sporazum...

Nastavak na Kurir...

Ministri EU traže potpunu saradnju Srbije sa Hagom

Izvor: TV Avala, 08.Dec.2008

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) danas su odali priznanje Srbiji za dostignutu saradnju sa Haškim tribunalom i zatražili da ta saradnja bude potpuna, dok je evropski komesar Oli Ren dobio izvesnu podršku za zahtev da se deblokira prelazni trgovinski sporazum sa Beogradom.

Nastavak na TV Avala...

Ren: Odati priznanje Srbiji odmrzavanjem prelaznog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2008

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Oli Ren založio se danas na sastanku Saveta ministara Evropske unije za odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Srbijom, smatrajući da je to najbolji način da se oda priznanje naporima Beograda da ostvari saradnju s Haškim tribunalom..."Srbija je bila konstruktivna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

EU: Sporazum sa Srbijom nije aktiviran

Izvor: Deutsche Welle, 09.Dec.2008, 11:37

Iako se evropski komesar Oli Ren založio za odmrzavanje Prelaznog sporazuma EU sa Srbijom, u Briselu takva odluka ipak nije doneta. Tome se, kao i do sada protivi Holandija uz, kako se saznaje, podršku Belgije.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.