Ministri EU: Sutra moguće odmrzavanje prelaznog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU: Sutra moguće odmrzavanje prelaznog sporazuma

BRISEL - Šefovi diplomatija Evropske unije bi danas u Briselu mogli doneti odluku o primeni prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, uz zadržavanje jakog pritiska na Beograd za potpunu saradnju s Haškim sudom.

Ministri EU će to odlučiti pošto u Briselu saslušaju i dobiju odgovore na pitanja od glavnog tužioca tribunala u Hagu Serža Bramerca, čiji je nedavni izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije s Haškim sudom ocenjen u EU kao vrlo povoljan napredak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Snažan pritisak na vlasti u Beogradu, međutim, traži Holandija da bi se moglo sagledati da u junu iduće godine celokupan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-Srbija stupi na snagu, ako i tad Bramerc Savetu bezbednosti UN potvrdi da Beograd sve čini da se uspešno dovrši saradnja s Haškim sudom.

SSP garancija izvoznicima

Ukoliko Savet ministara spoljnih poslova Evropske unije danas ili sutra odluči da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, srpski izvoznici dobiće garanciju da i dalje mogu da izvoze svoje proizvode bez carina u zemlje EU, rekla je "Politici" profesor Fakulteta političkih nauka Tanja Miščević.

"Time bi Srbija s režima jednostranih, autonomnih trgovinskih mera EU, prešla na pravi ugovorni odnos sa Unijom, a pravni odnos između neke države i EU je najvažnija stvar", kazala je Miščevićeva.

Pored ocene da je deblokada trgovinskog sporazuma važna za trgovinske odnose, Miščevićeva - koja je bivši direktor Kancelarije Vladine Srbije za evropske integracije je istakla i značaj takvog eventualnog poteza za budući proces evropske integracije.

Puna primena tog ugovora (Srbija sporazum primenjuje od početka ove godine) predstavljala bi "preskakanje" još jednog stepenika na putu ka Briselu i dolazak "u režim ravnopravnih odnosa, koji je važan i za Srbiju i za EU", piše "Politika".

Miščevićeva je kazala da odluka Holandije da se saglasi samo sa odmrzavanjem trgovinskog sporazuma "ne bi predstavljalo ništa novo" buduči da i u samom SSP-u, koji je potpisan prošle godine, piše da je saradnja sa Hagom uslov za funkcionisanje sporazuma i da se, ukoliko se pokaže da Srbija ne sarađuje sa tribunalom, taj sporazum se u svakom momentu može suspendovati.

Saradnja sa Hagom će, dakle, ostati jedan od osnovnih političkih uslova za funkcionisanje i SSP-a i procesa stabilizacije i pridruživanja, rekla je ona.

Napredak u saradnji sa Hagom

Kako je novinarima juče rekao jedan visoki zvaničnik švedskog predsedništva EU, sve članice EU smatraju da je osnova za moguću odluku o "odmrzavanju" trgovinskog dela SSP to što je Evropska komisija u oktobarskom godišnjem izveštaju dala veoma povoljne ocene o napretku Srbije u evropskim reformama.

Osnova za odmrzavanje sporazuma, prema njegovim rečima, jeste i to što je Bramerc u izveštaju naglasio da je Srbija ostvarila značajan pomak u inače saradnji bez zamerki s tribunalom u Hagu.

Holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen u petak je novinarima, na margini zasedanja šefova diplomatija NATO, koji su snažno pozdravili napredak Srbije u saradnji s Haškim sudom, rekao da treba da se "podrže povoljni koraci koje srpska vlada učinila u poslednje vreme i da se, ujedno, uz taj podsticaj vrši pritisak da ona (srpska vlada) nastavi da sarađuje s Haškim sudom".

Ferhagen je želeo da, takođe, podvuče da je za Holandiju i dalje najbolji dokaz da je saradnja Srbije s Haškim sudom potpuna i dovršena, to da pre svega optuženi Ratko Mladić bude uhapšen i predat tribunalu u Hagu.

Na sastancima Komiteta za zapadni Balkan i Komiteta stalnih predstavnika-ambasadora članica EU proteklih dana je zaključeno da bi na ministarskom zasedanju sutra trebalo da se postigne jednoglasje oko "odmrzavanja" trgovinskog dela ŠP sa Srbijom.

Ali je ostavljeno ministrima da odluče šta će biti zaključeno i oko izgleda za ratifikaciju SSP-a, odnosno kakvi su pritisci i "bezbednosni mehanizmi" nužni da se i dalje Beogradu stavlja do znanja da je "potpuna saradnja" nužna da se primeni ceo sporazum.

Čak i ako bi vlasti u Beogradu pre toga podnele zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, jasno je, rekli su agenciji Beta izvori u Savetu ministara EU, da bi Evropska komisija s procenom o tome sačekala sve dok se na nivou ministara ne zaključi da saradnja s Haškim sudom za to više nije prepreka.



Ren: Očekuju se razgovori o širenju EU

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Briselu, uoči početka sastanka ministara za spoljne i opštih poslova, da se mogu očekivati razgovori o širenju EU.

"Pokazalo se da su projekti širenja doneli stabilizaciju na Zapadnom Balkanu. Vreme je da donesemo dalje odluke o približavanju zemalja zapadnog Balkana EU", rekao je Ren.

Dačić: Realna osnova i nada za odmrzavanje sporazuma


Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je najnoviji izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije s tim sudom pozitivan i "da pruža realnu osnovu i nadu" za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma (PTS) sa Evropskom unijom (EU).

Zamenik premijera Dačić je rekao novinarima i da bi odmrzavanje PTS bio još jedan korak ka ubrzavanju evropskih integracija Srbije.

To bi predstavljalo i još jedan korak "ka našem konačnom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Dačić, povodom sutrašnjeg zasedanja ministara zemalja EU koji treba da odluče da li je ostvareni napredak Srbije u saradnji s Haškim tribunalom dovoljan i za njen dalji napredak u evrointegracijama.

"Sami tim (odmrzavanjem PTS) dolazi do stvaranja uslova da državno rukovodstvo proceni kada je pravi momenat za podnošenje kandidature (za članstvo u EU)", rekao je ministar.

Dačić je istovremeno upozorio i da sve "naše izjave u tom smislu treba da budu sa značajnom dozom uzdržanosti imajući u vidu da se time ne nanese šteta svim procesima (u oblasti evropskih integracija) koji se vode".

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova je podsetio i da je Srbija "napravila nekoliko veoma važnih koraka na svom putu ka evropskim integracijama, kao što je ukidanje viza od 19.decembra za građane Srbije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija očekuje deblokadu sporazuma

Izvor: B92, 06.Dec.2009

Optimista pred ministarski sastanak EU - Ivica Dačić (Tanjug)..Beograd -- Ministri inostranih poslova EU u Briselu donose odluku i o odmrzavanju prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Zvaničnici Srbije optimisti... U Briselu se u ponedeljak i utorak sastaju ministri inostranih poslova zemalja...

Nastavak na B92...

Sutra o odmrzavanju prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom?

Izvor: Capital.ba, 06.Dec.2009

BRISEL, Na dvodnevnom zasjedanju Savjeta ministara EU, koje počinje sutra u Briselu, trebalo bi da bude razmatrana mogućnosti odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, potvrdio je zvaničnik EU.         Isti izvor navodi da će ovo pitanje biti razmatrano na sastanku Savjeta ministara...

Nastavak na Capital.ba...

Deblokada SSP u junu

Izvor: Blic, 07.Dec.2009, 06:15

Ministri spoljnih poslova EU će na današnjem zasedanju u Briselu najverovatnije doneti odluku o primeni prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Pre toga ministri će dobiti odgovore od glavnog tužioca Tribunala u Hagu Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom. ..Iako su pojedine države članice...

Nastavak na Blic...

Odluka o primjeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2009

Šefovi diplomatija Evropske unije danas bi mogli donijeti odluku o primjeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom u zadražavanju pritiska na Beograd za potpunu saradnju sa Haških tribunalom. Ministri će to odlučiti pošto u Briselu saslušaju i dobiju odgovore na pitanja od glavnog tužioca...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.