Ministarstvo odgovorilo: Birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan

Izvor: B92, 27.Dec.2023, 17:10

Ministarstvo odgovorilo: Birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odgovorilo je na zahteve da se "otvore birački spiskovi", ističući da su birački spiskovi javne evidencije.

Iz Ministarstva su pojsnili da su birački spiskovi "javna evidencija dostupna svim građanima Republike Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave".

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obaveštava javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je dana 27. decembra 2023. godine, u 11 časova, primilo zahteve Nikole Ristića, "Savesnih građana" i Ivana Bjelića, sa identičnim pitanjem: "Kada ćete otvoriti biračke spiskove?".

Tim povodom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave po ko zna koji put ističe da je Jedinstveni birački spisak javna evidencija dostupna svim građanima Republike Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Na navedenoj stranici svaki građanin može da proveri da li je upisan u Jedinstveni birački spisak i na kom biračku mestu glasa. Takođe, na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva građani mogu proveriti i za sve druge građane gde glasaju, odnosno za svako biračko mesto imena i prezimena svih birača. Pored svega toga, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na svaka tri meseca objavljuje podatke o broju birača po opštinama, odnosno gradovima.

Shodno iznetom, na pitanje: „Kada ćete otvoriti biračke spiskove?“, MDULS daje jasan i nedvosmislen odgovor da je birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan, te da je obezbeđena maksimalna transparentnost biračkog spiska.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ističe da je ovo još jedan pokušaj Dragana Đilasa i njegovih sledbenika da kod građana stvore zabunu i pometnju u vezi sa Jedinstvenim biračkim spiskom i da Jedinstveni birački spisak predstave građanima kao nekakav 'tajni dokument', apsolutno nedostupan bilo kome, sem predstavnicima vlasti.

MDULS i ovom prilikom napominje da su izbori koji su održani 17. decembra bili apsolutno demokratski, regularni i legitimni i pruža punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u njegovim naporima da sačuva političku stabilnost i mir u Republici Srbiji, da obezbedi njenu suverenost i nezavisnost i njen svekoliki društveni razvoj. "

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.