Ministarstvo potvrdilo: Jedinstveni birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan

Izvor: B92, 27.Dec.2023, 17:14

Ministarstvo potvrdilo: Jedinstveni birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan

Jedinstveni birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan i obezbeđena je njegova maksimalna transparentnost istaklo je danas ministarstvo.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave navodi da je to njihov jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje kada će otvoriti biračke spiskove.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je 11.00 sati primilo zahtev Nikole Ristića, "Savesnih građana" i Ivana Bjelića sa identičnim pitanjem -"Kada ćete otvoriti biračke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spiskove?" i ukazalo da je Jedinstveni birački spisak javna evidencija dostupna svim građanima Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji ministarstva.

Kako navode, Jedinstveni birački spisak kao javna evidencija uveliko je otvroren i dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva - https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Povodom zahteva i pitanja kada će otvoriti biračke spiskove Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave po ko zna koji put ističe da svaki građanin može da proveri da li je upisan u Jedinstveni birački spisak i na kom biračku mestu glasa.

Takođe, na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva građani mogu proveriti i za sve druge građane gde glasaju, odnosno za svako biračko mesto imena i prezimena svih birača.

Navode da pored svega toga, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na svaka tri meseca objavljuje podatke o broju birača po opštinama, odnosno gradovima.

Shodno navedenom na pitanje "kada ćete otvoriti biračke spiskove", MDULS daje jasan i nedvosmislen odgovor "birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan i obezbeđena je maksimalna transparentnost biračkog spiska".

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ocenjuje u saopštenju da je ovo još jedan pokušaj Dragana đilasa i njegovih sledbenika da kod građana stvore zabunu i pometnju u vezi sa Jedinstvenim biračkim spiskom i da Jedinstveni birački spisak predstave kao "tajni dokument", apsolutno nedostupan bilo kome, sem predstavnicima vlasti.

MDULS ponavlja da su izbori održani 17. decembra bili apsolutno demokratski, regularni i legitimni i pruža punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u njegovim naporima da sačuva političku stabilnost i mir u Srbiji, da obezbedi njenu suverenost i nezavisnost i njen svekoliki društveni razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.