Ministar: Status Kosova nije rešen

Izvor: B92, 15.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Status Kosova nije rešen

Goran Bogdanović (FoNet, arhiva)

Beograd -- Ministar Goran Bogdanović kaže da Vlada čini ogromne napore da pravnim i diplomatskim sredstvima spreči da u svetu veći broj zemalja prizna nezavisnost Kosova.

"Poznato je da jedan deo zemalja EU, i u svetu, još nije priznao Kosovo i Metohiju i mi dobijamo uveravanja da nikada to neće uraditi, ako pre toga Srbija ne donese takvu odluku", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, gostujući u Vestima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << TV B92, povodom obeležavanja godinu dana od proglašenja kosovskog ustava u Prištini.

On je naveo da se ne bi saglasio sa SAD i drugim državama da je problem Kosova "rešen".

"Činimo ogromne napore, a i sve prethodne vlade, da bi sačuvali deo svoje teritorije. Naravno, nije nikakva tajna da je jedan deo zemalja EU i SAD priznale nezavisnost Kosova i Metohije, ali to nam ne daje za pravo da mirno posmatramo situaciju", rekao je Bogdanović.

Ministar je, povodom sednice Saveta bezbednosti o Kosovu u sredu, ocenio da će prvi put izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna biti "uravnotežen".

"Izveštaj Ban Ki Muna je realističan, obuhvatio je sve segmente života na Kosovu i Metohiji. Za nas je u ovom trenutku najvažnije da je apostrofirao da nema povratka u pokrajinu, da još ne postoji bezbednost i da Srbi nisu spremni da prihvate nezavisnost Kosova i Metohije i njihove institucije", naveo je Bogdanović.

Na pitanje šta Vlada u ovom trenutku preduzima da bi sačuvala Srbe na Kosovu, Bogdanović je rekao da ova Vlada nije rešena da se samo demagoškom pričom bori za Kosovo.

On je najavio da će ovih dana biti objavljen spisak pravnih subjekata koji su dobili podsticajna sredstva koja je Ministarstvo opredelilo za njihovo poslovanje, a krajem jula se može očekivati drugi konkurs, kojim će biti dodeljeno još 100 miliona dinara preduzećima na Kosovu.

"Interes Vlade i Ministarstva je da ekonomski ojačamo srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji", ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, početkom jula biće organizovan i povratak oko 450 porodica, što će biti pravi test za međunarodnu zajednicu.

Bogdanović je naveo i da za povratak Srba nije bitan samo novac i ekonomska sigurnost, već pre svega i pravna sigurnost, mogućnost školovanja njihove dece, zapošljavanja...

Bogdanović je kazao da je Ministarstvo za Kosovo uspelo da uštedi 130 miliona dinara, ali da su izveštaji o trošenju novca pokazali da na Kosovu ima zlouopotreba u njegovom korišćenju i pozvao državne organe da se "proveri da li novac ide u prave ruke".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bogdanović: Pitanje Kosova još nije rešeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2009

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da Vlada Srbije čini ogromne napore da pravnim i diplomatskim sredstvima spreči da u svetu veći broj zemalja prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije..."Poznato je da jedan deo zemalja EU, i u svetu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.