Bogdanović: Pitanje Kosova još nije rešeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Pitanje Kosova još nije rešeno

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da Vlada Srbije čini ogromne napore da pravnim i diplomatskim sredstvima spreči da u svetu veći broj zemalja prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Poznato je da jedan deo zemalja EU, i u svetu, još nije priznao Kosovo i Metohiju, i mi dobijamo uveravanja da nikada to neće uraditi, ako pre toga Srbija ne donese takvu odluku", rekao je Bogdanović za B92, povodom obeležavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Prištini godinu dana od proglašenja kosovskog ustava, napisanog po Ahtisarijevom planu, koji je odbačen u UN.

On je naveo da se ne bi složio sa SAD i drugim državama da je problem Kosova i Metohije "rešen".

"Činimo ogromne napore, a i sve prethodne vlade, da bi sačuvali deo svoje teritorije. Naravno, nije nikakva tajna da je jedan deo zemalja EU i SAD priznale nezavisnost Kosova i Metohije, ali to nam ne daje za pravo da mirno posmatramo situaciju", rekao je Bogdanović.

Ministar je, povodom sednice Saveta bezbednosti o Kosovu u sredu, ocenio da će po prvi put izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna biti "uravnotežen".

"Izveštaj Ban Ki-muna je realističan, obuhvatio je sve segmente života na Kosovu i Metohiji. Za nas je u ovom trenutku najvažnije da je apostrofirao da nema povratka u pokrajinu, da još ne postoji bezbednost i da Srbi nisu spremni da prihvate nezavisnost Kosova i Metohije i njihove institucije", naglasio je Bogdanović.

Na pitanje šta vlada u ovom trenutku preduzima da bi sačuvala Srbe na Kosovu i Metohiji, Bogdanović je rekao ova vlada nije rešena da se samo demagoškom pričom bori za Kosovo i Metohiju.

On je najavio da će ovih dana biti objavljen spisak pravnih subjekata koja su dobila podsticajna sredstva koja je Ministarstvo opredelilo za njihovo poslovanje, a krajem jula se može očekivati drugi konkurs, kojim će biti dodeljeno dodatnih 100 miliona dinara preduzećima u toj srpskoj pokrajini.

"Interes vlade i ministarstva je da ekonomski ojačamo srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji", ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, početkom jula biće organizovan i povratak oko 450 porodica, što će biti pravi test za međunarodnu zajednicu.

Bogdanović je naveo i da za povratak Srba nije bitan samo novac i ekonomska sigurnost, već pre svega i pravna sigurnost, mogućnost školovanja njihove dece, zapošljavanja...

Bogdanović je naglasio da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju uspelo da uštedi 130 miliona dinara, ali da su izveštaji o trošenju novca pokazali da na Kosmetu ima zloupotreba u njihovom korišćenju i pozvao državne organe da se "proveri da li novac ide u prave ruke".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.