Milosavljević pred sudom

Izvor: Blic, 14.Maj.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević pred sudom

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević negirao je juče da je trošio novac iz budžeta za 2008. nenamenski, saznaje „Blic“. Milosavljević je prvi od ministara koji je juče u Prekršajnom sudu u Beogradu saslušan po prijavi Državne revizorske institucije. Sretenović i Milosavljević napuštaju juče sud

Posle nešto više od sat vremena suđenja ministar Milosavljević i prvi čovek DRI Radoslav Sretenović nisu bili raspoloženi da se obrate novinarima. Bežeći od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinara, ministar je rekao da se oseća kao i svaki drugi građanin i da ne može ništa da komentariše dok je proces u toku.

- Očekujem da sve bude po zakonu - rekao je odlazeći. Na pitanje da li će platiti kaznu, ako se utvrdi da je napravio prekršaj, ponovio je:

- Stvarno, nemam komentar.

Ministar je, doduše, bio nešto govorljiviji pre nego što je ušao u sudnicu. Pojavio se petnaestak minuta zakazanog pretresa. Uz konstataciju da će izjave davati posle suđenja, kratko je odgovorio na pitanje da li se spremio.

- Imam dokaze, odbranu i sve je u redu. Nema treme, nema razloga - rekao je.

Dok je čekao u hodniku da ga pozovu, u neformalnom razgovoru je pomenuo da nikada nije bio u sudu i da u „životu ni saobraćajni prekršaj nije napravio".

Sretenović je došao dva minuta pre početka i ni tada nije želeo ništa da govori medijima. U sudnicu je ušao u pratnji sekretarice DRI Mirjane Marković.

Pošto je suđenje održano u maloj prostoriji niko od novinara nije mogao da prisustvuje. Zato im se posle pretresa obratila sudija Marina Šćekić.

- Po zakonu smo uzeli lične podatke, utvrdili šta je predmet prekršajnog postupka, okrivljeni se izjasnio, revizor takođe dobio reč. Odložili smo proces za 24. maj - izjavila je sudija Šćekić.

Na pitanje kako se ponašao ministar, odgovorila je:

- Izneo je svoju pismenu odbranu. Stranke su bile maksimalno korektne sa punim uvažavanjem suda. Na zadovoljstvo svih ćemo okončati ovaj postupak tako što ćemo doneti presudu koja je pravična i pravedna - istakla je ona.

Zanimljivo je da je dodala da se ne radi o nenamenskom trošenju novca, već da je reč o knjigovodstvenoj materiji.

- Radi se samo o knjiženju. Novac postoji, on je odobren i samo se radi o aproprijaciji na kojoj je knjižen - istakla je sudija.

Milosavljević je prvi ministar koji se po osnovu prekršajnih prijava koje je DRI podnela protiv sedam aktuelnih i četiri bivša ministra zbog nenamenskog trošenja novca iz budžeta 2008. godine našao na sudu. Okrivljen je da je zbog projekta „Srbija - Dunavski sliv" od ateljea „Art-Zamur" naručio 18 fotografija i 50 foto-monografija Dunava i to platio nešto više od tri miliona dinara. Revizija je u postupku kontrole ustanovila da se u kabinetu ministra nalazi 25 foto-monografija, a da je ostale poklonio prilikom državnih-privrednih poseta.

I to je ministarstvo knjižilo kao ostale stručne usluga čime je prema nalazima revizije potcenjena nematerijalna imovina za iznos od tri miliona dinara. Time je prekršen zakon o budžetu za 2008. godinu kojim to nije bilo dozvoljeno. Zaprećena kazna za ovo delo je maksimum 50.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.