Mihajlović: Poseta Makrona govori o stabilnosti i ugledu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2019, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Poseta Makrona govori o stabilnosti i ugledu Srbije

Poseta Emanuela Makrona Srbiji, posle 18 godina od poslednje posete francuskog predsednika, govori o političkoj stabilnosti i ugledu koji Srbija ima, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je na TV Pink, uoči dolaska Makrona u Palatu Srbija, rekla da pre 10 ili 15 godina retko ko od velikih državnika je želeo da dođe u Srbiji, i naglasila da danas dolazak francuskog predsednika mnogo znači. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"S druge stane, Francuska je naš decenijski prijatelj, mnogo toga smo prolazili zajedno. Verujem da će ovo mnogo značiti za naš dalji nastavak i ulazak u EU", kaže Mihajlović.

Ministarka je navela da će tokom posete biti potpisan sporazum o nastavku saradnje na projektu izgradnje metroa.

"Jasno smo definisali da zajedno sa francuskim partnerima, kao strateškim partnerima, nastavljamo radove na izgradnji Beogradskog metroa", kaže Mihajlović.

Za taj projekat, čija je vrednost četiri milijarde evra, rekla je da je najveći infrastrukturni projekat u regionu.

"Ako sve bude kako smo planirali, sledeće godine počinju radovi na izgradnji prve linije metroa. Moguće je da, čak, uporedo krenu radovi i na jednoj i na drugoj liniji", rekla je Mihajlović.

Već dve godine se, kaže, radi na studijama izvodljivosti i pripremaju se linije za izgradnju metroa koji će, naglašava, značiti efikasan saobraćaj, potpuno drugačiji izgled grada i način života u Beogradu.

Trenutno se, navodi Mihajlović, dogovora o tome kada će početi radovi, da li mogu da počnu sredinom sledeće godine ili će početi u trećem ili četvrtom kvartalu.

"Francuske kompanije su jedne od najboljih kada govorimo o izgradnji metroa, pogotovo u onom delu koji se tiče samih prevoznih sredstava. Mi sad suštinski dogovaramo dinamiku koja se odnosi na to da li je sredina sledeće godine ili kraj sledeće godine početak izgradnje metroa", rekla je Mihajlović.

Kada se, navodi ministarka, govori o značaju projekta metroa vrednog četiri milijarde evra, a budući da je vrednost svih naših investicija je 16 milijardi sa novim auto-putevima čija izgradnja počinje, to znači da će sve naše kompanije, i male i srednje i velike, imati priliku da na ovom projektu rade.

Mihajlović s predstavnicima francuskih kompanija o BGD metrou

Mihajlović je danas razgovarala s delegacijama francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" o realizaciji projekta beogradskog metroa.

"Izgradnja metroa u Beogradu je važan projekat i za Grad i za Srbiju i zbog unapređenja saobraćaja u Beogradu i zbog novih tehnologija, koje će u Srbiju doneti francuske i kineske kompanije. Imajući u vidu procenjenu vrednost projekta, najvažnije je da utvrdimo adekvatnu strukturu finansiranja projekta", navela je Mihajlovićeva.

Na sastanku je konstatovano da je za uspešnu realizaciju projekta važno da se pronađe model koji će omogućiti da svaki od učesnika da najveći doprinos projektu, a o čemu će se razgovarati u narednom periodu.

Srpsku stranu su, osim potpredsednice vlade, na sastanku predstavljali i ministar finansija Siniša Mali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a predstavnici francuskih kompanija u Beogradu su u okviru posete predsednika Makrona.

Mali:Nikada nismo bili bliže realizaciji višedecenijskog sna

Ministar finansija Siniša Mali danas je razgovarao s predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" o izgradnji metroa u prestonici.

Konstatovano je da je reč o velikom i važnom projektu, te da će saradnja sa francuskim kompanijama, koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja.

"Nikada nismo bili bliži realizaciji našeg višedecenijskog sna. Beograd će konačno dobiti metro, na ponos i radost svih nas. Zahvaljujući našim francuskim prijateljima sa kojima imamo odličnu saradnju, imaćemo prestonicu koja će biti rame uz rame sa svetskim metropolama", rekao je Mali.

Na sastanku je bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat. Istaknuto je da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine.

"Naše namere sada su na sigurnim, stabilnim nogama i garant su da će beogradski metro biti izgrađen u planiranom roku. O metrou pričamo već dugi niz godina, a pošto su svi preduslovi ispunjeni, stanovnici Beograda i njegovi gosti imaće bolji javni saobraćaj u prestonici", rekao je ministar finansija.

Kompanija "Ežis" nedavno je završila prethodnu studiju opravdanosti, a trenutno se radi na studiji opravdanosti.

Sagovornici su zaključili da obe strane žele da beogradski metro bude uspešan projekat, ali i da će se nastaviti razgovori sa kineskom kompanijom "Power China", sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, a u vezi s realizacijom projekta Beogradski metro.

Na sastanku su bili i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a francuske kompanije u Beogradu su u okviru zvanične posete predsednika Emanuela Makrona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlovićeva od sutra na istočnom kraku Koridora 10

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019, 11:56

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, zajedno državnim sekretarima, pomoćnicima i savetnicima u Ministarstvu, boraviće od sutra do nedelje, 21. jula, na istočnom kraku Koridora 10...Tokom boravka na istočnom kraku Koridora 10,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.