Meštani Šilova dobili struju

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Mar.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Šilova dobili struju

Radnik KEK-a isključuje struju (Beta)

Beograd, Prilužje -- Meštanima Šilova na Kosovu uključena je struja, a najavljeni potest zbog višednevnog isključenja nije održan.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović okarakterisao je to kao pozitivan potez Kosovske energetske korporacije (KEK). KEK je odbijao da popravi kvar zbog kog nekoliko sela u kojima žive Srbi nije imalo struju dok ne plate za tu struju.

"Mi smatramo da ovaj problem sa strujom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba rešavati kroz razgovore i uvažavamo potez Kosovske energentske korporacije, koji je uključenjem struje praktično sprečio veoma ozbiljne humanitarne probleme koji su mogli da se dogode Srbima u Šilovu", rekao je Bogdanović.

"Otvoreni smo za ozbiljan i konstruktivan razgovor o trajnom rešavanju ovog problema i, kao i do sada, očekujemo punu podršku međunarodne zajednice u tome", dodao je on.

Bogdanović je rekao i da "Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i dalje radi na trajnom rešavanju problema sa strujom i u ostalim srpskim sredinama, ali i na rešavanjuu svih ostalih problema koji muče srpsko i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji".

Osim Šilova, od prošle nedelje bez struje su Prilužje i Grace, u opštini Vučitrn, i Babin Most i Plemetina, u opštini Obilić.

Protesti u Prilužju

Nekoliko sela sa oko pet hiljada Srba u okolini Obilića na Kosovu, danima nema struju, a najugroženije je Prilužje. U njemu živi oko 500 domaćinstava, a struju nemaju deset dana. Oni svakog dana protestuju kako bi skrenuli pažnju javnosti na neizdrživo stanje.

Srbima u Prilužju, Babinom Mostu, Plemetini i Gracu, selima u okolini Obilića, najbitniji rekviziti su agregat i sveća.

Zbog nestanka struje u Prilužju ne rade osnovna i srednja škola, a u Domu zdravlja primaju najhitnije slučajeve i upućuju ih dalje u Kosovsku Mitrovicu.

Domaćinstva u Prilužju za ogrev koriste drva, a u školama grejanja nema. Zamrzivači i frižideri su pretvoreni u ostave za smeće.

Dok Srbi u Prilužju, Babinom Mostu i drugim selima smatraju da im je struja isključena iz političkih razloga, u Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji kažu da oni rade po komercijalnom principu i da potrošači moraju da plate struju.

"Reč je o kvarovima i KEK ne vrši opravke tamo gde ne naplaćuju električnu energiju. Očekujemo naplatu struje kako bi popravili kvar i potrošače snabdeli strujom. Mi ne tretiramo potrošače ni kao Srbe ni kao Albance. Oni su pred nama jednaki", kaže portparol KEK-a Viktor Budžala.

Prema rečima Budžale, struje nema trenutno u petnaestak sela na Kosovu. Do juče struju nisu imala ni sela naseljena većinom Albancima u okolini Prilužja.

Srbi u Prilužju 2005. godine struju nisu imali od januara do marta. Tvrde da ove godine nije kvar uzrok nestanka struje. Dobijaju je iz susednog sela Stanovce, u kojem su im, kako kažu namerno isključili struju, presecajući žicu na vodovima

"Bez dogovora situacija će se zakomplikovati"

Iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju ranije je rečeno da će tražiti hitan sastanak sa predstavnicima UNMIK-a i Euleksa povodom situacije u Šilovu i drugim sredinama.

Državni sekretar tog ministarstva Oliver Ivanović za B92 je rekao da je to ministarstvo ponudilo da plati za Srbe deo računa.

On kaže da je veliki problem i to što se ne zna ko će garantovati primenu dogovora ako on bude postignut, jer , prema njegovim rečima, UNMIK u takvim situacijama u poslednjih nekoliko meseci "stalno kaže da nema više odgovornosti, odnosno mogućnosti da deluje".

"Bojim se da eventualni dogovor sa UNMIK-om ne bude dovoljno dobar, pa ćemo morati da koristimo i nekakva vaninstitucionalna sredstva, odnosno da komuniciramo i sa predstavnicima diplomatskih kancelarija na Kosovu", dodaje on.

Iz Kosovske elektroenergetske korporacije kažu da isključenja struje nemaju veze sa etničkom pripadnošću. KEK dodaje da srpska sela nemaju struju zbog kvara, a da ih oni neće otkloniti ako računi ne budu plaćeni.

"Prištinske privremene vlasti pretvaraju problem snabdevanja strujom u politički", rekao je gostujući u vestima B92 Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za saradnju s medijima i osnivač prištinskog Medija centra.

Kako je rekao, u suštini problema nije da žitelji Šilova i Prilužja neće da plate struju, već to što se boje da će biti izloženi pritiscima po etničkoj osnovi.

Šef kancelarije Ministarstva za Kosovo i Metohiju za Kosovsko pomoravlje Predrag Stojković kaže da je očigledno da albanska strana ne želi trajno da reši taj problem jer vrši samo pritisak na Srbe.

Kako je objasnio struju na Kosovu plaća svega 22 odsto stanovništva, a Kosovska energetska korporacija isključuje samo srpska sela.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POTREBNO SISTEMSKO REŠENJE

Izvor: Kurir, 09.Mar.2009, 08:37

BEOGRAD, 08. mart 2009. (FoNet) - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Zvonko Stević rekao je večeras FoNetu da je rešenje problema koji meštani Šilova imaju sa strujom "revizija tehničkog sporazuma i formiranje preduzeća, koje će se baviti snabdevanjem strujom nealbanskog stanovništva...

Nastavak na Kurir...

Protesti u Šilovu - I deveti dan bez struje

Izvor: RTS, 10.Mar.2009

Nešto posle 11 časova, u selo Šilovo, na Kosovu i Metohiji, stigla je struja. Srbi iz Šilova su devet dana protestovali i zahtevali od kosovske energetske korporacije isti tretman kao i ostali građani KiM. Iz Ministarstva za KiM za kosovsko pomoravlje traže trajno rešenje problema...Kako RTS saznaje,...

Nastavak na RTS...

Stigla struja u Šilovo

Izvor: RTS, 10.Mar.2009

Nešto posle 11 časova, u selo Šilovo, na Kosovu i Metohiji, stigla je struja. Srbi iz Šilova su devet dana protestovali i zahtevali od kosovske energetske korporacije isti tretman kao i ostali građani KiM. Iz Ministarstva za KiM za kosovsko pomoravlje traže trajno rešenje problema...Kako RTS saznaje,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.