Medjudržavni sporazumi o redamisiji sa 18 zemalja

Izvor: S media, 11.Mar.2010, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medjudržavni sporazumi o redamisiji sa 18 zemalja

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sporazumi o policijskoj saradnji nemaju nikakve političke konotacije i da policije moraju da saradjuju u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine drogom i terorizma i da Srbija sa 18 zemalja ima sporazum o readmisiji.

Dačić je na kraju rasprave o predlozima zakona o potpisivanju više medjudržavnih sporazuma o policijskoj saradnji i readmisiji u parlamentu Srbije, gde je obrazlagao te predloge, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naveo da su prvi sporazumi od readmisiji potpisani još 1996. godine sa Nemačkom, zatim 1997. godine sa Švajcarskom i da je do sada potpisano sporazuma takve vrste sa 18 zemalja.

On je kazao da je u tom periodu primljene ukupno 30.252 zamolnice od kojih je na 16.265 pozitivno odgovoreno i dodao da i Srbija upućuje zamolnice drugim državama, navodeći primer Hrvatske i Madjarske u koje je vraćeno 1.219 državljana trećih zemalja koji su u Srbiju ušli preko te dve zemlje.

Reintegracija povratnika ne spada u nadležnost MUP-a i za to su nadležna druga ministarstva rekao je Dačić.

Ministar policije je kazao da se sa policijama drugih zemalja saradjuje preko Interpola, a da se u želji za bolju policijsku saradnju potpisuju medjudržavni sporazumi i podvukao da oni mogu biti samo korisni za nas.

Dačić je kazao da ta saradnja podrazumeva razmenu informacija, operativnih saznanja, praćenje ljudi za koje postoji sumnja da se bave kriminalom, a na višem nivou i formiranje zajedničkih istražnih timova, jedinstvene naloge za hapšenje…

U toku rasprave poslanici Srpske radiklane stranke su najavili da će glasati protiv tih predloga i zapitali zašto se potpisuju sporazumi o policijskoj saradnji sa zemljama koje su priznale nezavisno Kosovo.

Od ovih sporazuma imaćemo samo štete, prihvatanjem ovih sporazuma sa zemljama koje su priznale nezavisno Kosovo šaljemo poruku svima da smo neozbiljni u onome što očekujemo i tražimo od Medjunarodnog suda pravde, kazali su radikali.

Poslanici Demokratske stranke Srbije su izneli suprotno mišljenje i istakli da su predlozi o policijskoj saradnji i readmisiji dobri za državu i da će pomoći u odbrani državnog integriteta i suvereniteta.

Oni su kazali da će se saradnjom sa policijama drugih država sprečiti delovanje narkokartela albanske mafije koju čine Albanci sa Kosova i Metohije i koji od tog novca finansiraju nezavisnost Kosova, a da se u sporazumima o readmisiji, pominje da su državljani Srbije oni koji su njeni državljani po zakonima Srbije.

Načelna rasprava o tim zakonskim predlozima je završena, a nakon redovne pauze poslanici će rad nastaviti raspravom o više kadrovskih odluka o kojima skupština treba da se izjasni.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.